У ЄК заявили, що Росія знищила в Україні половину необхідної для проходження зими генерації електроенергії - можлива гуманітарна катастрофа 

Росія знищила в Україні половину необхідної для проходження зими генерації електроенергії. Про це пише єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон у статті для британської газети Financial Times.

«Після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року Росія завдала масованих авіаударів по енергетичній інфраструктурі України, захопила енергетичні об'єкти, як-от атомна електростанція в Запоріжжі, і зруйнувала лінії електропередач», - нагадала вона.

За інформацією пані Сімсон, на сьогоднішній день Росія знищила або захопила близько 9 ГВт електроенергії, виробленої в Україні. Це половина електроенергії, необхідної Україні в зимовий період. 

«Подібне використання енергії як зброї є безпрецедентним у сучасних конфліктах», - заявила пані Сімсон.

Потенційна відсутність електрики може призвести до збоїв у роботі водопроводів, каналізації та відключення централізованого опалення.

«За низьких зимових температур деякі місця в Україні можуть стати просто непридатними для життя... Ризик гуманітарної катастрофи високий», - попереджає вона.

Кадрі Сімсон нагадала про серйозну підтримку енергетичного сектору України з боку Європейського союзу, але цього замало.

«Щоб уникнути гуманітарної катастрофи в Україні, необхідно вже зараз активізувати безпрецедентні зусилля з матеріально-технічного забезпечення та надання допомоги», - закликає вона світову спільноту.

Російські ЗМІ передрукували частину статті пані Сімсон, сором'язливо опустивши заяви про те, що саме Кремль винен у кризі української енергетичної системи.  

 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті