У Венесуелі спалахнули протести після "перемоги" на президентських виборах путінського союзника Мадуро

У понеділок, 29 липня, після оголошення перемоги чинного президента Ніколаса Мадуро на виборах глави держави, у містах Венесуели зібралися протестувальники на міських вулицях, а також біля офісів Національних виборчих органів (CNE) по всій країні. Про це повідомляє «Голос Америки».

Одразу після опівночі CNE заявила, що Мадуро переміг, отримавши 51% голосів. Але докладних результатів надано не було. Згідно з офіційними даними, його суперник Едмундо Гонсалес отримав 44,2% голосів.

Лідери опозиції та іноземні спостерігачі закликали Венесуелу оприлюднити деталі результатів виборів, які незалежні опитувальники назвали неправдоподібними. Незалежні екзитполи вказували на перемогу опозиції та її кандидата.

У столиці Венесуели Каракасі поліція застосувала сльозогінний газ, намагаючись розігнати демонстрантів.

У Коро, столиці штату Фалькон, протестувальники знесли статую, що зображає наставника Мадуро, покійного президента Уго Чавеса. Раніше на виборчих дільницях у Каракасі та інших місцях сталися бійки між прихильниками опозиції та Мадуро.

Уряди у Вашингтоні та інших країнах поставили результати під сумнів і зажадали повного підрахунку голосів. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що у Вашингтона є серйозні побоювання, що офіційні результати не відображають волі народу.

«Ми щойно ознайомилися із заявою Венесуельської виборчої комісії. У нас є серйозні побоювання, що оголошений результат не відображає волю або голоси венесуельського народу», - сказав Блінкен.

«Вкрай важливо, щоб кожен голос був підрахований справедливо і прозоро, щоб виборчі органи негайно і без зволікань ділилися інформацією з опозицією і незалежними спостерігачами і щоб виборчі органи публікували результати голосування. Міжнародна спільнота дуже уважно стежить за цим і відреагує відповідним чином», - сказав Блінкен.

Представники адміністрації Байдена, розповідаючи журналістам про голосування на умовах анонімності, звинуватили уряд Венесуели у «маніпулюванні виборами». Вони не оголосили про будь-які нові каральні заходи, але залишили відкритими двері для додаткових санкцій.

Бразилія і Євросоюз також закликали до прозорості даних голосування, тоді як Росія, Куба, Гондурас і Болівія привітали ймовірну перемогу Мадуро.

Місцеве ТБ опублікувало курйозні результати виборів, згідно з якими загальна кількість голосів виборців перевищила 100%. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті