У Швейцарії налаштовані повернути в Україну 11 тисяч чоловіків

У Швейцарії представники щонайменше двох парламентських політичних партій почали публічно говорити про необхідність повернути в Україну військовозобов'язаних чоловіків. Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на Neue Zürcher Zeitung.

Як зазначається, ці заяви були зроблені в контексті призупинення Україною до 18 травня надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків та неможливості їх отримати після без оновлення даних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. За даними Федерального департаменту юстиції Швейцарії (FDJP) йдеться про близько 11 тисяч українських чоловіків, які проживають у країні.

"Той, хто потенційно підлягає військовій службі в Україні, не має обґрунтованих претензій на статус захисту S, оскільки він спрямований насамперед на жінок, дітей та людей похилого віку, які потребують захисту. Ми не хочемо приховувати де-факто дезертирів, які втекли з країни, оборонна війна якої тепер потребує їхньої присутності", – заявив національний радник Вільної демократичної партії (FDP) Крістіан Вассерфален, повідомляє Neue Zürcher Zeitung.

За словами політика, Швейцарія має допомогти Україні вирішити кадрову проблему та «зняти навантаження із важко обтяжених швейцарських міграційних структур».

"Той факт, що Швейцарія приймає дезертирів протягом останніх двох років та підтримує їх податковими грошима, звів статус захисту до абсурду. Ми демонструємо відсутність солідарності з Україною... Якби існування Швейцарії опинилося під загрозою, ми не були б раді, якби інші країни розмістили у себе сотні тисяч наших солдатів...", – сказав голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід і заявив, що планує провести розслідування із цього приводу.

Коментуючи заяви швейцарських політиків, голова Українського Товариства у Швейцарії Андрей Лужницький заявив, що вони є "морально-політичною заявою про банкрутство".

"Це цинічна спроба вирішити українську проблему. І це від політиків країни, яка навіть не дозволила третім країнам передати швейцарську зброю для допомоги Україні. Якщо військовозобов'язаних справді відправлять назад, то сподіваюся, що їм дадуть зброю", – заявив Лужницький.

Як повідомлялося, Угорщина "з міркувань гуманності" не буде депортувати українських чоловіківю

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті