У Росії дозволили застосовувати силу, спецзасоби і зброю всім приставам і не нести за це відповідальності

Усім співробітникам російських органів примусового виконання буде дозволено застосовувати фізичну силу, спецзасоби та зброю. Відповідний законопроєкт 24 липня схвалила Держдума, - повідомляє російське бюро «Радіо Свобода».

Раніше таке право пристави мали тільки під час забезпечення правопорядку в судах.

Крім того, за новим законом усі пристави отримають право вести фото- і відеозйомку, а також звукозапис для фіксації можливих правопорушень.

Пристави будуть зобов'язані попереджати про намір застосувати силу або зброю, а також забезпечити надання першої допомоги постраждалим від їхніх дій.

Водночас, як зазначено в законопроєкті, пристави не нестимуть відповідальності за шкоду, заподіяну громадянам і організаціям під час застосування сили, спецзасобів або зброї, якщо вони застосовувалися на законних підставах.

Фізичну силу і спецзасоби приставам дозволяється застосовувати для відбиття нападу і для припинення опору під час затримання, доставлення в ОВС або до суду, а також під час перепровадження іноземців, які підлягають примусовій висилці.

Спецзасоби - це гумові палиці, наручники, електрошокери та сльозогінний газ. Їх заборонено застосовувати проти вагітних, дітей та інвалідів, а також проти осіб, які вчинили незаконні дії ненасильницького характеру.

Вогнепальну зброю новий закон дозволяє приставам застосовувати для захисту учасників судових процесів, відбиття нападу, припинення втеч і під час затримання осіб, яких спіймали під час скоєння тяжких злочинів.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті