У Польщі офіційно розпочав роботу центр НАТО - Україна

Центр НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти (JATEC) офіційно розпочав роботу - перший захід відбувся 13 вересня. Про це повідомило Міноборони України на своєму сайті.

"Відбулась перша зустріч високого рівня в межах Спільного Центру НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти (JATEC) - першої спільної інституції НАТО та України на посилення спроможностей Сил оборони та прискорення вступу України до Альянсу", - сказано в повідомленні.

Уточнюється, що рішення про створення JATEC було затверджене на саміті НАТО у Вашингтоні у липні цього року. Центр розгорнуто у польському місті Бидгощ.

"Спільний центр з НАТО допоможе Україні не лише впроваджувати процедури, підходи та стандарти, а й ділитися власним досвідом. Взаємосумісність – одна з головних наших цілей і ми робимо конкретні кроки для цього. Ми надали свої пропозиції щодо реалізації проєктів і очікуємо на предметні рішення", - цитуються в повідомленні слова заступника міністра оборони України Станіслава Гайдера.

Зазначається, що в перших переговорах у Польщі взяли участь помічник генерального секретаря Альянсу Томас Гоффус, Командувач Стратегічного Командування НАТО з трансформацій генерал Філіп Лавінь, перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал-майор Кароль Димановський, заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Олександр Балануца.

Сторони юридично закріпили створення Центру та окреслили його основні завдання, структуру, ролі та функції керівного складу.

"Робота JATEC має на меті досягнення взаємосумісності безпекових і оборонних інституцій України з відповідними інституціями Альянсу, підвищення якості освіти, нарощення аналітичної складової та підготовки особового складу. Сторони погодились, що заснування Центру має бути формально завершено у жовтні-листопаді цього року", - пише Міноборони.

Повідомляється, що ще одна тема переговорів - забезпечення роботи Центру, а саме необхідність надання ресурсу з боку НАТО на реалізацію заходів та розбудови інформаційно-комунікаційної мережі. Представники України та НАТО також погодились з необхідністю якнайшвидшого запуску проєктів в рамках діяльності JATEC. Зокрема, українська сторона передала перелік із 70 проєктів для спільної роботи і запропонувала, які з них мають стати пріоритетними.

Раніше повідомлялось, що Столтенберг екстрено скликав раду НАТО-Україна на прохання Києва.

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті