У Польщі cудять 2 росіян, яких звинувачують у вербуванні до російської ЧВК "Вагнер"

У Краківському обласному суді розпочався судовий процес над двома росіянами, Андрієм Г. та Олексієм Т., які були найняті російською групою найманців «Вагнера» для розклеювання листівок у Кракові із закликом вступати до організації, - повідомляє RMF24.

"Андрія Г. і Алекса Т. звинуватили в діяльності іноземної розвідки та участі в міжнародному збройному об'єднанні з метою вчинення терористичних злочинів. Обидва росіянина нібито брали участь у процесі вербування нових членів до «Групи Вагнера», а також поширювали наклейки з QR-кодом для полегшення вступу до організації", - йдеться у повідомленні.

У суді один з росіян розповів, що до арешту працював директором швейної фабрики, а інший зізнався, що був безробітним.

Зазначається, що обидва затриманих діяли в Польщі - у Кракові та Варшаві, але, за деякими даними, вони також здійснювали діяльність в інших країнах Європейського Союзу, зокрема, в Берліні та Парижі.

"Листівки «Вагнер Груп» ми придбали в Москві. Ми мали розклеїти 3 000 листівок у Кракові та Варшаві, але змогли розклеїти лише 200. Ми повинні були сфотографувати їх після розклеювання. Я не хотів займатися пропагандою, я просто хотів заробити гроші», - сказав один з росіян у залі суду.

Андрій Г. не визнав себе винним і відмовився давати пояснення. У своїх поясненнях прокуратурі, які суд зачитав під час засідання в середу, він заявив, що мав намір здійснювати не пропагандистську діяльність, а заробляти гроші і не усвідомлював наслідків своїх дій.

Він визнав, що його завданням було поширення листівок про «Групу Вагнера» у Кракові та Варшаві, але заперечив, що співпрацював з «Групою Вагнера» і російськими спецслужбами. Пояснення другого обвинуваченого Олексія Т. суд планує заслухати на засіданні 4 листопада.

Згідно з поясненнями, наданими в прокуратурі, наклейки із закликами до вступу в «Групу Вагнера» обвинувачені розклеювали, зокрема, в туалетах швидкого харчування і кафе біля Краківської ринкової площі, в Музеї польської авіації, біля Музею Шиндлера і в Казімєжі, а у Варшаві - в кафе в Старому місті, в парках і біля мостів через річку Віслу.

Обвинувачених затримали співробітники Агентства внутрішньої безпеки у серпні 2023 року у Варшаві. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Статті

Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Всі статті