У Пентагоні назвали, які саме ракети Іран передав РФ. Які українські міста можуть бути під ударом

Під час брифінгу у Пентагоні прес-секретар Пат Райдер офіційно повідомив конкурентну назву балістичної ракети, які РФ отримала від Ірану. Мова йде про Fath-360, яка також відома під назвою BM-120, - пише Defense Expres.

"Одразу варто зазначити, що у оригінальній транскрипції брифінгу речника міноборони США закралась помилка, передана ракета названа Fateh-360, водночас реальна відома назва саме Fath-360. І це звісно пов'язано із тим, що значно відомішими іранськими ракетами є серія Fateh: Fateh-110 та Fateh-313. Але ці ракети сильно відрізняються одна від одної габаритами, розмірами бойової частини та дальністю", - пише видання.

Ракети Fateh це 9-метрові вироби, вагою близько 3,5 тонни із 500 кг бойовими частинами та дальністю у 300-500 кілометрів. Водночас Fath-360, це ракета довжиною 5 метрів, загальною стартовою вагою 787 кг, бойовою частиною у 150 кг та дальністю до 120 км.

"Наведення ракети здійснюється за допомоги інерціальної системи та супутникової навігації. Точність ракет дискусійна, але важливо зазначити, що угода про їх передачу нібито була укладена ще у грудні 2023 року, тому не виключено, що Іран міг отримати навігаційні системи від РФ для встановлення у ці ракети", - йдеться у повідомленні

Зазначається, що водночас візуально, без прив'язки до масштабу, ракети дійсно дуже схожі одна на одну. Це пов'язано із тим, що Fath-360 є зменшеною версією Fateh-110 і єдиною візуальною відмінністю між ними, якщо немає змоги оцінити масштаб, є невеликі аеродинамічні поверхні у районі хвоста. 

"Таким чином під ударом Fath-360, якщо рахувати логічний відступ від лінії фронту у 20 км та довіряти оголошеним самим Іраном цифрам дальності ракети, будуть знаходиться районі на глибині, орієнтовно, 100 км. Це означає, що під удар цих ракет можуть потрапити такі прикордонні такі великі прифронтові міста, як Чернігів, Суми, Харків та Запоріжжя", - зазначає видання.

Водночас цілями ударів цими ракетами можуть бути не лише міста, а й об'єкти Сил оборони України у прифронтовій зоні. При цьому якщо раніше ворог для їх ураження міг використовувати лише балістичні ракети ОТРК "Искандер" та залишки "Точки-У", а також зенітні ракети до С-300 та С-400, але тепер то тепер у нього з'явився дешевший та спеціалізований засіб.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті