У новому списку Пентагона на підтримку України є крилаті ракети JASSM і мережі Link 16 — CNN

Командувач збройними силами США в Європі генерал Кріс Каволі склав список систем озброєнь, які можуть істотно допомогти Україні в боротьбі з Росією, але які адміністрація президента Джо Байдена ще не надала. До списку увійшли ракети класу "повітря-земля" JASSM і захищена мережа зв'язку Link 16, яку використовує НАТО. Про це 8 жовтня повідомив телеканал CNN, - пише Фокус.

Цей список було додано до секретного звіту про стратегію адміністрації Білого дому щодо підтримки України, представленого Конгресу у вересні. Згідно з джерелами, близькими до доповіді, ракети AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile, які Україна неодноразово просила, і мережа Link 16 могли б підвищити ефективність українських військових на полі бою.

Однак Сполучені Штати поки що не передали ці озброєння, посилаючись на ризики потрапляння передових технологій до рук Росії та на складнощі з їхнім використанням без повітряної переваги. Тому питання залишаються відкритими і обговорення триває.

AGM-158 JASSM — це високоточна ракета класу "повітря-земля", яка здатна вражати стратегічні цілі на відстані до 925 км (у версії JASSM-ER). Завдяки своїй стелс-технології, ракета може долати щільні системи протиповітряної оборони, залишаючись за межами дії ворожих систем ППО. Основні цілі — укріплені командні пункти, бази, логістичні центри та інші критично важливі об'єкти.

Попри приголомшливі характеристики, джерела в американській адміністрації зазначають, що використання JASSM може бути неефективним для українських сил, якщо вони не досягнуть певної переваги в повітрі.

Система Link 16 забезпечує надійний і захищений обмін даними між різними бойовими системами США та союзників по НАТО, що дає змогу краще координувати операції, зокрема управління протиповітряною обороною. Для України ця система могла б істотно поліпшити можливості комунікації та управління на полі бою.

Проте, попри те, що Україна неодноразово запитувала ці системи, США обережно підходять до їхньої передачі. Однією з головних причин є побоювання щодо потрапляння технологій до рук Росії, зокрема, стосується це системи Link 16, яка містить "чутливі дані".

Статті

Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Всі статті