У МЗС спростували твердження у ЗМІ про нібито готовність України до поступок за рахунок територіальної цілісності

Міністерство закордонних справ України заявило про спростування тверджень, озвучених у низці іноземних ЗМІ, щодо нібито готовності України до поступок агресору за рахунок власного суверенітету і територіальної цілісності. Про це повідомляється на сайті МЗС.

"Подібні твердження лише сприймаються агресором як ознака слабкості, дають йому невиправдану надію на успіх агресії та дієвість його ультиматумів і шантажу", - йдеться в повідомленні.

Україна вкотре наголосила, що єдиним реалістичним шляхом для відновлення всеосяжного, справедливого та сталого миру для України була й залишається Формула миру, яка ґрунтується на повазі до Статуту ООН та імперативі повного відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Також у МЗС зазначили, що триває процес підготовки до другого Саміту миру, та нагадали, що вже відбулися тематичні зустрічі за пунктами Формули миру щодо енергетичної та продовольчої безпеки, а також відновлення справедливості.

"Невдовзі плануються заходи з інших пунктів цієї ініціативи. Наразі всі конструктивні мирні зусилля спрямовані саме на ефективну імплементацію Формули миру. При цьому варто окремо підкреслити, що План перемоги, представлений президентом України Володимиром Зеленським партнерам України, є не заміною Формули, а практичним інструментом для її впровадження", - заявили у відомстві.

Крім того, українське МЗС наголосило, що принцип "жодних домовленостей про Україну без України" та імператив поваги до міжнародного права і Статуту ООН залишаються обов'язковими, і "Україна не прийме жодних ініціатив, які їх порушують".

"Закликаємо всі держави та міжнародні організації, всіх лідерів, політиків і громадських діячів, які поважають Статут ООН, міжнародне право та цінність людського життя, обʼєднати зусилля задля відновлення реального сталого та справедливого миру, а не підживлення ілюзій і апетитів агресора", - заявили у відомстві.

Нагадаємо, італійська газета Corriere della Sera повідомила, що Володимир Зеленський нібито готовий до припинення вогню вздовж нинішньої лінії фронту без визнання втрати територій і гарантії безпеки.

Як повідомлялося, у Кремлі спростували чутки про готовність України до припинення вогню в обмін на гарантії безпеки 

Статті

Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Всі статті