У МЗС Китаю заявили, що не братимуть участі в Саміті миру, але "співпрацюють" зі Швейцарією та залученими сторонами

Представники Китаю не долучаться до Саміту миру в Швейцарії 15-16 червня, адже саміт «не відповідає його очікуванням», згідно з якими участь у ньому мають взяти як Україна, так і Росія. Про це 31 травня, заявило Міністерство закордонних справ Китаю, - пише "Радіо Свобода".

«Домовленості щодо зустрічі все ще далеко не відповідають запитам Китаю та загальним очікуванням міжнародної спільноти, що ускладнює участь Китаю», – заявила речниця МЗС Китаю Мао Нінь на брифінгу.

Вона наголосила, що КНР наполягає на залученості Росії до міжнародної мирної конференції:

«Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була визнана як Росією, так і Україною, за рівноправної участі всіх сторін, і щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно. Інакше їй буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру».

Водночас, коментуючи китайську позицію, Мао Нінь сказала, що Китай співпрацює зі Швейцарією.

«Китай надає великого значення тому, що Швейцарія приймає перший саміт щодо миру в Україні, і з початку цього року співпрацює зі швейцарською стороною та всіма залученими сторонами», – додала вона.

Коментуючи відмову, представник посольства України в Пекіні зазначив у розмові з агентством Reuters: «Нам дуже шкода, що китайська сторона не використовує можливість представити свою позицію на платформі саміту у Швейцарії».

Тим часом Кремль заявив 31 травня, що він підтримує рішення Китаю не брати участь у саміті.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський візьме участь у безпековій конференції "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі цими вихідними. Серед учасників конференції - міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони Китаю Дун Цзюнь.

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті