У Литві відреставрують 100 картин української художниці Марії Примаченко

У Литві відреставрують 100 картин української художниці в жанрі наївного мистецтва Марії Примаченко. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Т.в.о міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв разом із міністром культури Литви Сімонасом Кайрісом 7 червня відвідали Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею, де реставруватимуть картини.

Центр є основною базою навчання реставраторів. Тут проводяться майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Реставратори центру дослідили й відреставрували понад 50 картин і 1000 графічних робіт з українських музеїв, найближчим часом очікуються ще 600 робіт.

Невдовзі у центрі реставруватимуть 100 картин Марії Примаченко з державної частини Музейного фонду України із фондів Запорізького обласного художнього музею.

Нині на реставрації перебувають картини з українського Музею Ханенків, а також литовці відновлюють килим з Маріуполя.

Щороку співробітники реставраційного центру відвідують міжнародні конференції, щорічні зустрічі, курси, а також беруть участь у програмах стажування та стипендій у Литві та за кордоном. Водночас центр ділиться всіма секретами майстерності і з українськими колегами.

В Україні литовці співпрацюють з центром імені митрополита Андрея Шептицького та нині чекають реставраторів з Києво-Печерської лаври.

Раніше у центрі реставрації вже пройшли стажування 9 співробітників Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Вони ознайомилися з новими методами реставрації творів із дерева, металу, паперу і тканин.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті