У Луганській облпрокуратурі почав працювати відділ організації підтримки потерпілих і свідків, прийом ведеться у трьох містах

Новостворений відділ організації підтримки потерпілих і свідків запрацював в українській Луганській обласній прокуратурі. Про це прокуратура повідомила на своєму сайті 9 жовтня.

"За ініціативою Координаційного центру Офісу Генерального прокурора та підтримки міжнародних партнерів в Луганській обласній прокуратурі запрацював новостворений відділ організації підтримки потерпілих і свідків. ...Щоденно зростає кількість внутрішньо переміщених осіб, потерпілих та свідків від воєнних злочинів, вцілілих внаслідок сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), полону, депортації. Всі вони потребують особливої уваги. Саме тому, впровадження комплексної системи підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів є одним із ключових елементів для успішного завершення судового розгляду справ про воєнні злочини", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що ключовими завданнями відділу є інформування потерпілих про їхні права та необхідні процедури, координування надання допомоги тим, хто її потребує, а також взаємодія з широким колом партнерів як державних установ, так і громадських організацій, а також дотримання всіх гарантій поводження з дитиною, потерпілою у кримінальному провадженні.

"Важливо щоб кожен потерпілий та свідок відчували себе у безпеці не тільки під час процесуальних інтерв’ю, а й упродовж всієї комунікації, отримували належну повагу щодо себе та повну інформацію про свої права, актуальну інформацію щодо свого провадження, а також якісну правову, психологічну, медичну або соціальну підтримки", - сказано також у повідомленні.

Підкреслюється, що комплексний супровід потерпілих та свідків надається лише за попередньою інформованою згодою особи з дотриманням конфіденційності, а взаємодія з дитиною відбувається в дружній для неї атмосфері.

"Переконані, що потерпілі не мають залишатися наодинці у кримінальному провадженні та самостійно шукати шляхи для відновлення справедливості. Адже за кожною історією скалічені долі. Тому всі - координатори відділу, слідчі, прокурори, експерти, судді, адвокати у кримінальних провадженнях такої категорії мають працювати разом злагоджено, як єдиний механізм", - пише прокуратура.

Звернутися за допомогою до новоствореного центру можна за телефоном +38-096-659-89-32. Прийом ведеться у Дніпрі, Кам'янському та Кропивницькому.

Раніше повідомлялось, що Кремінська громада відкрила кабінет ментального здоров'я та психологічної допомоги для військових, ВПО і мешканців міста в Рівному (адреса, телефон).

Статті

Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Всі статті