У Києві завдяки "подвійному агенту" затримано резидентку російського ГРУ

СБУ затримала у Києві резидентку головного управління генштабу збройних сил РФ, більше відомого як ГРУ. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 9 серпня.

"У результаті комплексних заходів у столиці затримано резидентку (старшу агентку) російського ГРУ, яка координувала виконавців "російських замовлень" в Україні. Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що першочерговим завданням осередку мав стати підпал службових авто Сил оборони. За задумом агресора, знищення військових автомобілів мало призвести до розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні на користь РФ.

Для викриття резидентки ГРУ СБУ задіяла свого "подвійного агента" - мешканця столиці, якого українська спецслужба викрила на підготовці до одного з підпалів. У результаті комплексних заходів чоловік пішов на співпрацю зі Службою і допоміг задокументувати підривну діяльність фігурантки. 

За матеріалами справи, резидентка перебувала на прямому зв’язку із співробітником ГРУ. Вона займалася координацією підпалювачів і допомагала їм проводити підривну діяльність у Києві. Задокументовано, що жінка давала прямі інструкції щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, якими зловмисники мали знищувати автомобілі військових. 

Крім того, вона особисто намагалася зняти на відео один із підпалів, який мав вчинити "подвійний агент". Саме тоді її затримали співробітники СБУ. 

На місці події оперативники вилучили саморобний запалювальний пристрій та мобільний телефон із доказами підривної діяльності.

За даними слідства, фігурантка потрапила у поле зору воєнної розвідки РФ на початку повномасштабної війни. Тоді вона проживала у місті Токмак Запорізької області, а після захоплення частини регіону переїхала до Києва. Уже в столиці на неї дистанційно вийшов співробітник російського ГРУ і запропонував співпрацю в обмін на гроші, яких вона так і не отримала.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі проводяться комплексні заходи для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до цієї незаконної діяльності. 

Раніше повідомлялось, що в Києві затримано 16-річного агента ФСБ, який підпалював авто Сил оборони. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Статті

Країна
20.09.2024
10:13

Україна – РФ: транзитний "хід конем"

Україна намагається зберегти статус транзитера енергоресурсів для ЄС, бо його втрата дуже невигідна економічно. Проблема в тому, що транзит можливий тільки в одному випадку. Якщо постачальником цих енергоресурсів буде росія.
Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Всі статті