У Києві працює виставка, присвячена 10-річчю створення батальйону "Айдар" у Старобільському районі Луганщини

Виставка "АЙДАР. 10 РОКІВ", присвячена річниці створення добровольчого батальйону на Луганщині, працює у Музеї війни в Києві з 11 травня. Про це повідомила Старобільська РВА у Телеграм. 

"Збереження  пам’яті про захисників "Айдару" є важливою місією, адже ці люди є взірцем мужності. Саме вони, від початку агресії росії, показали, що таке територіальний супротив, патріотизм, боротьба. Їх сила в тому, що вони відстоювали своє, віддаючи найцінніше", - зазначив при відкритті виставки голова Старобільської РВА Володимир Череватий.

Під час відкриття виставки

Він також розповів присутнім про земляків, які у складі батальйону "Айдар" загинули, захищаючи рідну Луганщину.

Зазначається, що експозиція відображає десятиліття історії підрозділу, який пройшов шлях від добровольчого формування в перші тижні російської агресії (2014 р.) до бойового підрозділу у складі Сил Оборони України. Експозиція - це воєнний життєпис 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" на основі артефактів.

У відкритті заходу взяли участь ті, хто з перших днів воював у складі "Айдара".

Зокрема, перед гостями виставки виступив старший сержант Григорій "Єврей" Півоваров, командир штурмового взводу. Він громадянин Ізраїлю, але від 2014 року став на захист України зі зброєю в руках у складі "Айдару". 

Кураторка проєкту Ірина Коцаб’юк поділилася деталями підготовки експозиції. Найголовніше - це передати глибокий зміст формування «Айдару», як прояву спротиву – не звичайного військового формування, а єдиної родини, де кожен відчуває підтримку побратимів та посестер, бо має єдину мету.

На відкриття виставки завітали і творчі партнери проєкту - Зоя Шу та Філіп Каллер, які спеціально для нього записали у відеоформаті серію інтерв’ю з бійцями 24-го окремого штурмового під назвою "Поза межами фронту" (травень 2024 року). Вони прибули до столиці відразу з фронту, де фотографували й фільмували реалії російсько-української війни. 

Директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України Мар'яна Томин відзначила значимість проєкту, який має соціальну місію, адже Музей війни має статус Національного і зможе розповісти історії наших захисників.

Уточнюється, що добровольчий батальйон "Айдар" було створено на початку травня 2014 року у Старобільськогому районі Луганської області. Перший час після створення він базувався у селі Половинкине Старобільського района, нині окупованому.

Так до приходу окупантів у 2022 році виглядала пам'ятна стела у селі Половинкине, присвячена "Айдару"

Раніше "ОстроВ" повідомляв, що зібрано відомості про 15 мешканців Старобільщини, викраденних росіянами, зокрема, про "айдарівців" Петра Царевського з Чмирівки, Сергія Іващенка зі Старобільська та Володимира Кузнєцова з села Піщане.

Відомо, що суд над Царевським у Ростові росіяни переносили вже кілька разів.

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті