У ГУР розповіли про російський вертоліт, який поповнив український парк, та його пілота. "Два члени екіпажа прийняли рішення загинути"

Російський вертоліт Мі-8 АМТШ, який посадили в Україні завдяки спецоперації Головного управляння розвідки (ГУР) Міноборони України, поповнив український парк, а пілот із родиною будують плани на майбутнє в Україні. Про це повідомило ГУР у своєму Телеграм-каналі 4 вересня.

"Український парк бойових вертольотів вже найближчим часом поповниться за рахунок "трофейного" Мі-8 АМТШ, – сказано в повідомленні. – Операція, завдяки якій вдалося отримати цей борт, найкращий приклад плідної співпраці Національної поліції (Департамент внутрішньої безпеки) та Головного управління розвідки".

Зазначається, що багатомісячна спецоперація потребувала залучення найкращих спеціалістів обох відомств та режиму максимальної секретності. Адже країна-окупант вживає безпрецедентних заходів безпеки щодо недопущення будь-яких контактів своїх авіаторів з "неперевіреними" особами.

Зазначається, що для початку вдалось визначити, що один з військових пілотів росії не схвалював рішення політичного керівництва країни щодо розв’язання повномасштабної війни.

"Наступний крок – налагодження безпосереднього контакту із вказаним військовим. І кінець кінцем, отримання згоди на продуктивну співпрацю, – сказано в повідомленні. – Важливим елементом спецоперації стали гарантії безпеки для родини пілота. Його сім’ю вдалося безпечно переправити в Україну".

Фіналом операції став переліт вертольоту у вказану точку і передача українським військовим.

Уточнюється, що наразі пілот і його родина перебувають в Україні та будують плани на майбутнє. Два інші члени екіпажу вертольоту, які не знали про реальні плани пілота, прийняли рішення не здаватися в полон і загинули одразу після посадки.

"В цілому ця операція наочно продемонструвала, що під час війни різні відомства сфери безпеки і оборони успішно діють разом і досягають максимальних результатів", – пише ГУР.

Раніше повідомлялось, що розвідка змусила приземлитись в Україні російський вертоліт Мі-8, який транспортував деталі до винищувачів.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті