У ГУР розповіли про російський вертоліт, який поповнив український парк, та його пілота. "Два члени екіпажа прийняли рішення загинути"

Російський вертоліт Мі-8 АМТШ, який посадили в Україні завдяки спецоперації Головного управляння розвідки (ГУР) Міноборони України, поповнив український парк, а пілот із родиною будують плани на майбутнє в Україні. Про це повідомило ГУР у своєму Телеграм-каналі 4 вересня.

"Український парк бойових вертольотів вже найближчим часом поповниться за рахунок "трофейного" Мі-8 АМТШ, – сказано в повідомленні. – Операція, завдяки якій вдалося отримати цей борт, найкращий приклад плідної співпраці Національної поліції (Департамент внутрішньої безпеки) та Головного управління розвідки".

Зазначається, що багатомісячна спецоперація потребувала залучення найкращих спеціалістів обох відомств та режиму максимальної секретності. Адже країна-окупант вживає безпрецедентних заходів безпеки щодо недопущення будь-яких контактів своїх авіаторів з "неперевіреними" особами.

Зазначається, що для початку вдалось визначити, що один з військових пілотів росії не схвалював рішення політичного керівництва країни щодо розв’язання повномасштабної війни.

"Наступний крок – налагодження безпосереднього контакту із вказаним військовим. І кінець кінцем, отримання згоди на продуктивну співпрацю, – сказано в повідомленні. – Важливим елементом спецоперації стали гарантії безпеки для родини пілота. Його сім’ю вдалося безпечно переправити в Україну".

Фіналом операції став переліт вертольоту у вказану точку і передача українським військовим.

Уточнюється, що наразі пілот і його родина перебувають в Україні та будують плани на майбутнє. Два інші члени екіпажу вертольоту, які не знали про реальні плани пілота, прийняли рішення не здаватися в полон і загинули одразу після посадки.

"В цілому ця операція наочно продемонструвала, що під час війни різні відомства сфери безпеки і оборони успішно діють разом і досягають максимальних результатів", – пише ГУР.

Раніше повідомлялось, що розвідка змусила приземлитись в Україні російський вертоліт Мі-8, який транспортував деталі до винищувачів.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті