У Гаазі розпочалися слухання за позовом України проти РФ про порушення Морської конвенції ООН

У Гаазі в понеділок, 23 вересня, розпочалося представлення позиції України в Арбітражному трибуналі у справі щодо прав прибережної держави в Чорному й Азовському морях і в Керченській протоці (Україна проти РФ). Про це повідомляє МЗС України.

Як повідомляється, 23 вересня делегація країни на чолі з агентом України, послом з особливих доручень МЗС Антоном Кориневичем розпочала представлення української позиції на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі, створеному згідно з Додатком VII до Конвенції ООН з морського права 1982 року, у справі щодо прав України як прибережної держави в Чорному й Азовському морях і в Керченській протоці (Україна проти Росії).

У відомстві нагадали, що справа, позов у якій Україна подала 2016 року, стосується порушення Росією основоположних принципів морського права - права на транзитний прохід, свободи судноплавства, зобов'язання щодо захисту підводного навколишнього середовища та підводної культурної спадщини.

Зазначено, що слухання в Палаці миру в Гаазі, Королівство Нідерланди, триватимуть до 5 жовтня 2024 року та є конфіденційними для громадськості, за винятком вступного й завершального виступів агентів сторін у спорі.

"Притягнення РФ до відповідальності за порушення норм міжнародного права – один із пріоритетних напрямів роботи МЗС задля імплементації Формули миру президента України Володимира Зеленського. Робота делегації України в Гаазі протягом наступних двох тижнів має на меті відновити справедливість для нашої держави та нашого народу в галузі морського права", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Маріупольська міськрада виграла позов на €14 млн проти Росії за знищене тролейбусне депо. 

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті