У Франції російський корабель не пустили на морський фестиваль

Українці Бретані (регіону на північному заході Франції) спільно з французькими активістами, домоглись скасування участі російського вітрильника «Штандарт» (копії фрегата царя Петра І) у великому морському фестивалі у французькому Бресті.Про це розповіла Світлана Жестан, президентка асоціації «Іруаз – Україна», - пише Укрінформ.

«Ми добились зустрічі з Фортуне Пеллікано, заступником мера і президентом морських фестивалів Бреста. Він заявив, що корабель «Штандарт», який перебуває під дією санкцій ЄС, яка поширюється також на історичні репліки суден, не зможе пришвартуватись у Бресті на час свята. Тобто не буде прийнятий і не зможе бути на морському святі», - розповіла Жестан.

Зазначається, що напередодні асоціація «Іруаз - Україна» та ініціативна група «Ні «Стандарту» в Європі» провели черговий мітинг на площі Свободи у Бресті, щоб переконатися, що місцева влада виконає рішення префектури Фіністера про заборону російському кораблю «Штандарт» заходити в порт для участі у великому морському фестивалі в рамках європейських санкцій проти Росії.

«Він не може зайти до нас в Брест», - підтвердила Жестан, яка вже не вперше організовує протести проти присутності російського вітрильника.

За її словами, тепер згідно з офіційними документами, судно може лише підійти ближче та спустити шлюпку, щоб взяти їжу та воду.

Вимагати від влади дотримання законодавства ЄС, зокрема виконання 5 пакету санкцій, які були запроваджені проти Росії після масових вбивств у Бучі, приїхав французький активіст Бернар Грюа, який також веде багаторічну боротьбу з цим російським кораблем.

«Поки що остаточної перемоги немає. Але для мене це довга війна. Те, що Брест - найбільший морський фестиваль у Франції 2024 року – нарешті скасував його участь буквально за кілька днів до початку, свідчить про те, що всі інші фестивалі тепер будуть налякані і будуть зважати на таке рішення», - розповів Грюа.

За його словами, згідно із статтею 3 Регламенту ЄС, після 16 квітня 2022 року забороняється надавати доступ до портів, а після 29 липня 2022 року до шлюзів на території ЄС будь-якому судну, зареєстрованому під прапором Росії, за винятком доступу до шлюзів з метою залишити територію Євросоюзу.

Грюа також має докази зв’язків капітана та нібито власника російського судна Володимира Мартуса з адміністрацією президента Росії. Окрім того, російське судно становить ризик для національної безпеки Франції, оскільки може збирати розвідувальні дані. «Цей корабель - ідеальна платформа для електронного прослуховування. Він 33 метри завдовжки. Ви можете посадити на нього кого завгодно, можете розгорнути антену, крім того, він має в своєму екіпажі військових або колишніх військових. Тобто це надзвичайний інструмент російського режиму», - наголосив він.

За даними місцевих ЗМІ, «Штандарт» до останнього часу вільно базувався в іншому французькому порті - Ла-Рошель, з якого і вирушив до Бреста, щоб взяти участь у Брестському морському святі, одному з найбільших морських заходів у світі, що проходитиме з 12 по 17 липня. Ще кілька днів тому цей корабель був зареєстрований і на сайті фестивалю, тепер його прибрали з офіційної сторінки свята.

Судно, яке було під російським триколором, навесні змінило його на прапор Островів Кука, а його капітан Володимир Мартус заявив, що все одно буде пробувати зайти в порт Бреста. Мартус твердить, що має право вільно плавати у водах Франції, вважає наказ префекта незаконним та буде оскаржувати його в суді.

Як повідомлялося, Євросоюз у новому пакеті санкцій запропонував ввести обмеження щодо 11 суден, які сприяють здатності Росії вести війну проти України.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті