У Донецькій області СБУ з початку року оголосила підозри у колабораціонізмі 149 особам

У Донецькій області з початку поточного року СБУ оголосила про підозри у колабораціонізмі 149 особам. Про це сказала керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, - повідомляє Укрінформ.

«Протягом цього року повідомили про підозру колаборантам з числа силовиків - 12 особам. Колаборанти від освіти отримали підозри від нас - 30 осіб. Зрадники-колаборанти, які обіймають керівні посади в окупаційних адміністраціях, або в муніципальних округах - таким 57 було повідомлено про підозру. Семи колаборантам - представникам ЗМІ ми повідомили про підозру, і 43 особи отримали підозру за участь в організації та проведенні незаконного референдуму і виборів. …Загалом - 149 колаборантам», - зазначила Прищепа.

Так, за її словами, у СБУ задокументували протиправну діяльність двох очільників окупаційних органів влади на Донеччині, які добровільно обійняли керівні посади в муніципальних округах та активно сприяли загарбникам в укріпленні впливу окупаційної влади на захопленій території.

«Один із фігурантів за наказом Пушиліна (ватажок «ДНР» - ред.) очолив адміністрацію міста Дебальцеве. У вересні 2023 року в результаті голосування незаконної міської ради зловмисника було ще й обрано головою муніципального округу», - уточнила співробітниця СБУ.

Вона додала, що на досудовому розслідуванні було встановлено, що цей колишній керівник шахтоуправління після окупації міста вирішив продовжити свою кар'єру в органах влади. «І тепер він представляє муніципальне утворення у псевдодержавних установах, скликає засідання сесії, визначає повістку, сприяє так званим депутатам у здійсненні їхніх повноважень. Він веде активну громадську діяльність, насаджує молоді прокремлівські цінності», - повідомила Прищепа.

Вона розповіла, що інший зловмисник - із Горлівки, який поділяє мету створення терористичної організації і всіляко підтримує діяльність незаконних збройних формувань, за що окупанти призначили його очільником адміністрації Горлівського міського округу.

«Гауляйтер Горлівки до окупації був президентом місцевого футбольного клубу, але згодом вирішив зайнятися адміністративно-господарською діяльністю і восени 2023 року також був обраний депутатом муніципальної ради…Зрадник ретельно виконує всі вказівки агресора згідно з функціональними обов'язками в незаконній структурі і сприяє в посиленні заходів тимчасової окупації міста», - пояснила Прищепа.

Вона зазначила, що обидва зрадники отримали підозру за ч.5 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність. Добровільне зайняття громадянином України посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади) Кримінального кодексу України.

Щодо колаборантів від освіти Прищепа уточнила, що це переважно керівники навчальних закладів.

"Серед підозрюваних - директорки «Краснополянської школи №1 адміністрації Донецька», «Волноваської школи №6», «середньої школи №41» Маріуполя, «середньої школи №6» Сніжного та «Приазовської школи», - зазначила вона.

Вона додала, що перед законом відповідатимуть також «директори» Вільнянської, Миколаївської та Дем’янівської шкіл, підпорядкованих «міністерству освіти ДНР».

«На співпрацю з ворогом пішла завідувачка кафедри історії та політології факультету гуманітарних і соціальних наук Маріупольського державного університету імені А. Куїнджі. Зрадниця активно зайнялася викорененням української мови, історії та культури, сприяє загарбникам у русифікації навчання, героїзує злочини агресора», - сказала речниця управління СБУ.

За її словами, «завідувач кафедри історії» та «доцент кафедри фінансів та обліку» цього вишу послідовно переводять освітні програми на російські стандарти, навчання проводять за російськими посібниками, змушують нострифікувати українські документи про освіту.

Прищепа також поінформувала, що від початку року у Донецькій області вже викриті 44 російські інформатори, щодо 25 із них уже ухвалені вироки.

Як повідомлялося, СБУ: Діячі культури на ТОТ, які публічно не підтримують ворога, не підпадають під кримінальну відповідальність.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті