У Держспецзв'язку попередили про кібератаки з тематикою військовополонених Курського напрямку

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA зафіксувала кібератаки за допомогою електронних листів з тематикою військовополонених з Курської області РФ. Про це повідомляє пресслужба Держспецзв'язку.

Зазначається, що такі листи містять фотографії з зображеннями нібито військовополонених та посилання для завантаження архіву "spysok_kursk.zip". В архіві знаходиться файл з розширенням CHM та назвою "список вп, що вибувають. курск."

Відкриття цього файлу призведе до завантаження на комп’ютер компонентів шпигунської програми SPECTR, а також FIRMACHAGENT, призначенням якої є вивантаження викрадених даних на сервер.

Зазначається, що за атаку відповідальне угруповання UAC-0020 (Vermin), пов’язане із силовими відомствами т.о. Луганська.

CERT-UA рекомендує наступні кроки, щоб вберегтися від кіберзагрози:

  • Обмежити права облікових записів користувачів шляхом видалення їх з груп "Administrators"/"Адміністратори", щоб скоротити поверхню атаки;
  • Застосувати відповідні політики (SRP/AppLocker) для унеможливлення запуску користувачами файлів з розширенням .CHM та powershell.exe.

"Якщо ви підозрюєте, що стали жертвою кібератаки, невідкладно звертайтеся до CERT-UA", - додали у пресслужбі.

Нагадаємо, раніше у Держспецзв’язку повідомили, що хакери імітують сайт UKR.NET для викрадення поштових акаунтів. 

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті