Тяжкопоранений у Краматорську український оператор Reuters вийшов із коми

Український оператор агентства Reuters Іван Любиш-Кірдей, який був поранений під час ракетного удару рашистів по готелю в Краматорську 24 серпня, прийшов до тями. Про це 4 жовтня повідомила його дружина Марія Семенченко у Фейсбуці.

"Я до вас з дуже хорошими новинами. Вже кілька днів, як Ivan Lubysh-Kirdey остаточно прокинувся з коми-сопору-приглушеної свідомості – і заговорив. Перше, що він сказав лікарям, які якраз були в нього, це деякі поради, що саме треба робити з нашими сусідами, самі знаєте ким. Ну, бо українці саме з такими словами і виходять з ком", - пише Марія.

Вона зазначає, що "це лише початок його повернення до самого себе, але здебільшого він всіх впізнає, відповідає на нескладні запитання та багато що пам’ятає. Говорити йому важко (в нього зламана щелепа плюс ліки), і так само важко тримати зоровий контакт, тому він говорить із заплющеними очима. Але також він усміхається, пробує жартувати (жартами 18+), дратується та потроху проявляє інші емоції".

Нагадаємо, війська РФ вночі 25 серпня вдарили по Краматорську ракетами «Іскандер-М», частково зруйновано 2-поверхову будівлю готелю, де зупинилася команда з шести осіб з Reuters, які висвітлюють війну в Україні. Внаслідок удару загинув Раян Еванс, радник з безпеки агентства. Ще один журналіст Reuters, Даніель Пелещук, також отримав поранення, а решту трьох членів команди було знайдено і перебувають у безпеці, повідомляє агентство. Відеожурналіст Іван Любіш-Кірдей перебував у критичному стані.

40-річний Любиш-Кірдей працював у Reuters з 2022 року, а до цього працював на "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода". Він є громадянином України, і 2022 року був нагороджений президентом Володимиром Зеленським орденом за заслуги перед журналістикою.

Статті

Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Всі статті