"Це колосальна сума грошей". Світовий банк схвалив створення фінансового фонду для підтримки України

Виконавча рада Світового банку 10 жовтня схвалила створення фінансового посередницького фонду (FIF) для підтримки України. Про це повідомляє "Голос Америки".

Очікується, що перші внески до фонду надійдуть від США, Канади та Японії, повідомили три джерела, знайомі з рішенням.

Єдине заперечення проти голосування надійшло від Росії, повідомили два джерела, знайомі із голосуванням.

Фонд, який керуватиметься Світовим банком, допоможе виконати обіцянку, дану лідерами G7, про надання Україні до 50 мільярдів доларів додаткового фінансування до кінця року, оскільки вона продовжує відображати російське вторгнення, яке почалося понад два роки тому, повідомили джерела.

Точні суми внесків від США, Японії та Канади все ще визначаються, але всі вони будуть забезпечені відсотками із заморожених російських суверенних активів, повідомило одне із джерел.

Голосування Світового банку відбулося наступного дня після того, як представники країн Європейського Союзу домовилися надати Україні до 35 мільярдів євро (38,3 мільярда доларів) у рамках частки блоку у великій запланованій позиці від країн G7, яка також підтримується доходами від заморожених активів російського Центрального банку, йдеться у заяві Ради ЄС.

Джош Ліпскі, старший директор Центру геоекономіки Атлантичної ради, сказав, що ці два рішення дозволять країнам G7 значно збільшити фінансування України та виконати обіцянки, дані на саміті лідерів G7 у червні.

«Це колосальна сума грошей, — сказав він, зазначивши, що військові витрати України 2023 року становили близько 80–90 мільярдів доларів. – Це реальні ресурси, які можуть змінити ситуацію на місцях».

Міністерство фінансів США та Білий дім відмовилися від коментарів. Влада Японії та Канади також поки не прокоментувала повідомлення.

Новий фонд дозволить країнам, які не входять до складу ЄС, брати участь у ширшій кредитній ініціативі.

У червні країни G7 та ЄС оголосили про надання Україні позики у розмірі 50 мільярдів доларів, яка обслуговуватиметься за рахунок прибутку, отриманого від російських активів, заморожених на Заході. Понад дві третини цих активів, близько 210 мільярдів євро, перебувають у 27 країнах ЄС, і більшість із них утримуються депозитарієм Euroclear у Бельгії, зазначається у повідомленні.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті