Тime повідомило, про що Зеленський та Гарріс розмовляли напередодні повномасштабного вторгнення

У середині лютого 2022 року віцепрезидентка США Камала Гарріс прибула з візитом до Німеччини на щорічну зустріч європейських лідерів у Мюнхені, де зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським. Про це пише видання Time, - інформує NV.ua.

Джерела видання стверджують, що Харріс мала передати Зеленському, як США мають намір реагувати на вторгнення. За словами представника Білого дому, вона також представила останні оцінки розвідки США і пояснила «підготовку, яку необхідно провести для успіху на полі бою».

«Камала Гарріс сказала, що напад був неминучим. Президент Зеленський сказав на це таке: я розумію. Наша розвідка теж бачить цю інформацію», — згадує колишній міністр оборони України Олексій Резніков, який був присутній на зустрічі.

Зеленський закликав США запровадити превентивні санкції проти Росії та наповнити Україну озброєнням, зокрема зенітними системами, винищувачами та важкою артилерією, стверджуючи, що це змусить російського диктатора Володимира Путіна переглянути своє рішення про вторгнення.

За словами українських чиновників, присутніх у залі, Гарріс відхилила обидві пропозиції. За словами Резнікова, замість того, щоб пообіцяти надіслати зброю, американці тиснули на Зеленського, щоб той публічно заявив про неминучість вторгнення.

«Зеленський чітко запитав Камалу Гарріс: „Ви хочете, щоб я це визнав, але що вам це дасть?“ Якщо я визнаю це тут, у цій розмові, ви введете санкції?» І не отримав відповіді", — сказав колишній міністр.

Позиція США на той час, сформульована президентом Джо Байденом, полягала в тому, що загроза санкцій є більшим стримувальним фактором для Росії, ніж їхнє запровадження, і що надання Києву сучасного озброєння, імовірно, зміцнить переконаність Путіна в тому, що Україна стає державою-союзником НАТО.

«Віцепрезидентка Гарріс була рішучим прихильником постійної підтримки України з боку США і неодноразово висловлювала непохитну прихильність підтримці народу України, який захищає себе від жорстокої агресії Росії», — заявив неназваний представник Білого дому.

За словами американського джерела, інша роль Харріс на конференції полягала в тому, щоб згуртувати європейських лідерів для спільної відповіді на випадок вторгнення, а також викласти позицію США у своїй промові.

«Вона зустрілася з європейськими лідерами, щоб скоординувати заходи реагування в очікуванні російського вторгнення. Вона розповіла про сценарій дій Росії та намітила кроки, які Сполучені Штати і Європа зроблять разом», — розповів представник Білого дому.

Видання стверджує, що послання, яке вона передала Зеленському в Мюнхені, посилило його розчарування у своїх союзниках напередодні російського вторгнення і задало тон для стосунків із Харріс, які ніколи не були особливо теплими.

Times підкреслює, що Гарріс не їздила в Україну з моменту початку повномасштабного вторгнення.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті