США готові надати Україні до $20 мільярдів у межах кредиту, який буде погашений за рахунок прибутку від заморожених активів РФ у Європі - ЗМІ

Сполучені Штати готові надати Україні до 20 мільярдів доларів у межах 50-мільярдного кредиту «Групи семи», який буде погашений за рахунок прибутку від заморожених російських активів у Європі. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на три джерела, обізнані з темою, - пише "Голос Америки".

Переговори про структуру кредиту на загальну суму 50 мільярдів доларів тривають від червня. Як саме країни розділять свої частки в цьому кредиті, поки що невідомо. Про суму 20 мільярдів повідомлялося як про максимальний внесок, який можуть зробити США. Але Вашингтон відкладав остаточне рішення, оскільки Брюссель не міг гарантувати, що санкції проти російських активів триватимуть щонайменше ще три роки через можливе вето з боку Угорщини.

Проте, як стало відомо FT, американські офіційні особи повідомили колегам по «Групі семи», що Вашингтон готовий погодитися надати 20 мільярдів доларів, це становить 40% від загальної суми кредиту. FT зазначає, що це рішення, ймовірно, пов’язане з президентськими виборами в США. Експерти вважають, що адміністрація Джо Байдена ухвалила це рішення через побоювання, що в разі перемоги Дональда Трампа допомога Україні може бути скорочена.

Джерела повідомили газеті, що остаточної угоди ще не досягнуто, і США продовжують консультації з Конгресом та Україною про те, як буде погашено кредит. Міністри фінансів країн «Групи семи» зустрінуться у Вашингтоні 25 жовтня на засіданнях МВФ та Світового банку, де, як очікується, оголосять деталі щодо розподілу кредиту.

Міністерство фінансів США відмовилося від коментарів.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков неодноразово заявляв, що Росія категорично проти використання її активів для фінансування України, та попередив про плани Москви подати позови проти причетних до цього процесу. Наразі йдеться про використання не самих коштів, а доходів від їхнього розміщення.

На цей момент у Європі заморожені 211 мільярдів доларів російських активів, більша частина з яких перебуває в Бельгії та керується кліринговою організацією Euroclear, яка за 2023 рік згенерувала 3 мільярди доларів прибутку з цих коштів.

Статті

Донбас
20.10.2024
18:24

Воювати в Україну приїжджають злочинці, жебраки та душевнохворі. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу захлинаючись від захвату цитували чергові заяви Путіна. Кожна з них сама по собі виглядала цілком серйозно, але під час спроби скласти їх у єдину картинку чітко було видно відсутність логіки в оратора та...
Луганськ
19.10.2024
12:35

Сука-любов. Луганський щоденник

Таких подружок-розлученок, як вона – у кожній гарячій точці. Дешевше, ніж платити повіям. Винайняв квартиру, наобіцяв всякого, подарував щось, зробив широкий жест. Жінка далі вигадає сама. Їй потрібні легенди, віра у щось, а йому випити і секс.
Донецьк
18.10.2024
11:40

Можливості, які втрачені через війну. Як у Донецькій області відбувається земельна реформа

Попри наближення лінії фронту місцеві аграрії зібрали врожай та, навіть, посіяли озимі на тих ділянках, де це було можливо і в значно меншій кількості. Проте ворог неминуче просувається, захоплюючі все більше території області. Рано чи пізно треба...
Всі статті