Співзасновник "Яндекса" заявив, що війна з Україною стала "кінцем епохи" розвитку в Росії

Співзасновник російської компанії «Яндекс» Аркадій Волож заявив про розрив зв'язку з Росією. В інтерв'ю Der Spiegel він сказав, що вторгнення в Україну перекреслило можливості для розвитку країни, - пише Телеграм-канал The Moscow Times.

«Моя позиція ніколи не змінювалася. Я завжди був переконаний, що цю війну не можна було починати. Це варварство, і Україна платить за нього страшну ціну. Це також знаменує кінець цілої епохи в Росії. У країни була можливість піти іншим шляхом. Ми всі були частиною цієї спроби побудувати іншу, кращу і сучасну Росію», - зазначив Волож.

За його словами, створюючи «Яндекс», він і його друг Ілля Сегалович думали показати світові нову країну - «відкриту і здатну запропонувати щось більше, ніж просто різноманітну сировину». «Ми відчували, що робимо щось історично значуще. Ми хотіли принести Росії користь, хотіли, щоб вона блищала на міжнародному рівні. <...> Нашою ідеєю було розвивати технології з IT-сектора. Таким мав бути наш внесок у кращу і демократичну Росію», - уточнив Волож.

Він висловив жаль, що пішов на компроміс із державою в частині цензури і не закрив «Яндекс. Новости» у 2017 році.

«Хоча ми бачили, як хороші речі зникають, ми вважали, що все ще є шанс змінити цю динаміку. <...> Але чим успішнішим ставав «Яндекс», тим більше він потрапляв під пильну увагу влади. Ми чинили опір, поки могли. Але настав момент, коли опір став марним. Навіть великі досягнення можуть бути використані не за призначенням», - визнав Волож.

Він додав, що оперативний контроль над «Яндексом» було остаточно втрачено після початку вторгнення в Україну, і єдине, що можна було зробити, - це продати бізнес якомога швидше.

Волож також розповів, чому не засудив війну публічно від самого початку. За його словами, він не хотів наражати на небезпеку співробітників, які перебували в Росії і збиралися емігрувати, тому оприлюднив свою позицію лише в серпні 2023 року. «Якби я одразу сказав те, що дійсно думав, ми б зараз перебували в іншій ситуації. Ймовірно, ми б сьогодні тут не сиділи», - зазначив Волож.

Він додав, що тепер настав час рухатися далі, і він покладає великі надії на свою нову компанію Nebius, у якій працюють «понад тисяча» IT-фахівців із РФ. «Ми розірвали зв'язки з Росією. На цьому все. Кожен висловив свою точку зору. Я не хочу озиратися назад. Я хочу дивитися вперед і створювати щось нове», - підсумував він.  

Як повідомлялося, російська влада планує воювати ще 10 років, а закінченням війни вважатиме знищення української державності.                         

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті