Швеція оголосила 17-й пакет військової допомоги для України

Уряд Швеції в понеділок оголосив 17-й пакет військової підтримки для України вартістю SEK4,6 млрд (EUR400 млн). Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна"  з посиланням на уряд Швеції. 

Згідно з повідомленням, пакет допомоги відповідає найпріоритетнішим військовим потребам України і містить пожертвування обладнання, прямі закупівлі, комплекти устаткування і фінансову допомогу.

Зазначається, що з урахуванням нового пакета підтримки Швеція надала Україні військову підтримку на суму SEK48,1 млрд із моменту початку агресивної війни Росії в лютому 2022 року. Тільки у 2024 році Швеція виділила загалом SEK25 млрд на військову підтримку.

"Із 17-м пакетом Швеція вступає в нову фазу військової підтримки України, приділяючи більше уваги виробництву, а не пожертвам. Пакет підтримки передбачає три великі закупівлі обладнання, які є особливим пріоритетом для України", - йдеться в повідомленні.

Загальна вартість закупівель становить біля SEK600 млн.

"Потреба України в літаючих дронах меншого розміру залишається високою. Тому уряд має намір надати додаткові кошти для підтримки потреб ЗСУ в цій сфері", - йдеться в повідомленні.

Також новий пакет підтримки передбачає військову техніку для наземних бойових дій на суму майже SEK500 млн. Швеція раніше передала низку різноманітних зенітних робототехнічних комплексів, і до цього пакету входять додаткові зенітні роботи типу Robot 70.

Крім того, до пакета входять: захисні маски та захисне обладнання для виконання робіт/завдань у забрудненому середовищі; боєприпаси для гранатометів і боєприпаси до гранатометів дрібного калібру; навчальні матеріали для навчання призовників в Україні; постачання касок та зимового спорядження для солдатів напередодні прийдешньої зими.

Пакет підтримки передбачає також шість Stridsbåt 90, зокрема рішення для морського постачання, яке підтримуватиме підрозділ технічного обслуговування ВМС України, щоб забезпечити довговічність шведської техніки.

"Наразі передання JAS Gripen Україні не актуальна, оскільки це завадило б впровадженню F-16. Однак уряд продовжує працювати над створенням умов для можливої підтримки України JAS 39 Gripen на більш пізньому етапі. У пакеті підтримки це здійснюється шляхом придбання комплектів матеріалів для JAS 39 Gripen на суму майже 2,3 мільярда шведських крон", - ідеться в повідомленні.

Крім того, пакет підтримки охоплює майже SEK700 млн для фінансових пожертвувань у фонди та інші багатосторонні ініціативи у 2024 році.

Як повідомлялося, з 2022 року країни формату "Рамштайн" надали Україні військову допомогу на понад $106 млрд. 

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті