СБУ затримала двох колаборанток на Харківщині, у тому числі - бухгалтерку окупантів

Працівники Служби безпеки України затримали в Харківській області двох місцевих мешканок, які працювали в окупаційних установах на початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це повідомила СБУ у Телеграм 19  серпня.

"Серед затриманих 54-річна мешканка міста Мерефи. Після захоплення регіону вона виїхала в окупований на той момент Куп'янськ, де влаштувалася до місцевої окупаційної адміністрації", - йдеться в повідомленні.

Окупанти призначили її "бухгалтеркою управління фінансів". "За вказівкою місцевого гауляйтера колаборантка з липня до вересня 2022 року опікувалася питаннями грошового й матеріально-технічного забезпечення окупаційних органів країни-агресора", - зазначає СБУ.

"Ще однією колаборанткою виявилася 48-річна мешканка Чугуївського району, яка допомагала окупантам підготувати псевдореферендум після захоплення частини території громади", - розповіли в спецслужбі.

Для цього жінка ходила по дворах місцевих мешканців й агітувала отримувати російські паспорти та закликала їх переоформляти власні земельні ділянки відповідно до законодавства країни-агресора.

Після деокупації захоплених районів обидві зловмисниці намагалися уникнути правосуддя. Одна з них переїхала до Харкова, де сподівалася загубитися у великому місті як переселенка, однак співробітники СБУ встановили місцезнаходження зловмисниці й затримали її в орендованій квартирі. Інша переховувалася за місцем проживання у Мерефі, де її згодом і затримали.

Обом їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Як повідомлялося, СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, до складу якої входили діючий та колишні правоохоронці. 

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті