СБУ заблокувала нові "схеми" для ухилянтів у п'яти регіонах країни

Служба безпеки України ліквідувала ще чотири "схеми" ухилення від мобілізації, які діяли у Києві, Кропивницькому, на Тернопільщині, Закарпатті та Буковині. Про це повідомляє канал СБУ у Телеграм 30 листопада.

"Серед затриманих – столичний власник транспортної компанії, що імітувала міжнародні пасажирські перевезення, та посадовець одного з підрозділів ДСНС у Кіровоградській області. За гроші фігуранти переправляли ухилянтів до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів", - зазначається у повідомленні.

У СБУ розповіли, що у Києві та на Тернопільщині викрито трьох ділків, які відправляли ухилянтів до країн Євросоюзу як водіїв міжнародних пасажирських рейсів.

Схему організував 48-річний киянин, який придбав на підставну особу транспортне підприємство, а його спільник з Тернопільщини підшукував охочих уникнути мобілізації. Для безперешкодного перетину кордону їхні прізвища заздалегідь вносили до інформаційної системи "Шлях" як водіїв закордонних рейсів.

Ще одна спільниця фігурантів супроводжувала псевдоводіїв до зарубіжного пункту призначання і поверталася в Україну вже за кермом мікроавтобуса.

Також у Кропивницькому затримано посадовця ДСНС, який за хабар пропонував потенційним призовникам працевлаштуватися надзвичайниками, таким чином "гарантуючи" їм "бронь" від мобілізації.

У СБУ повідомили, що на Закарпатті двоє мешканців переправляли ухилянтів до сусідньої європейської країни вплав через прикордонну річку, а на Буковині затримано мешканця Чернівецького району – працівника місцевої будівельної фірми, який після роботи за гроші переводив ухилянтів до ЄС лісовими стежками.

Вартість таких "послуг" становила до 8 тисяч американських доларів.

У СБУ зазначили, що зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше, СБУ викрила нові схеми для ухилянтів у Черкасах, Одесі та на Львівщині.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті