СБУ розслідує діяльність очільника "козачого кадетського корпусу" в Старобільську, колаборанту повідомлено про підозру

СБУ повідомила про підозру очільнику "козачого кадетського корпусу" в Старобільську, в якому окупанти готують дітей з Луганщини до бойових дій у лавах армії агресора. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях у м. Сіверськодонецьк у facebook 9 жовтня.

"Слідчі Служби безпеки України проводять досудове розслідування у справі колаборанта, який очолює так званий "Старобільський козачий кадетський корпус ім. В.Ф. Маргелова". ...1 лютого 2024 р. "в. о. директора" незаконного навчального закладу призначено колишнього керівника обласного центру підвищення кваліфікації кадрів агропромислового комплексу", - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що цю так звану "державну освітню установу" окупанти створили у травні 2022 р. на базі Старобільського професійно-технічного ліцею. Куратором цього та інших "казачих кадетських корпусів", відкритих рашистами на тимчасово окупованій Луганщині, є партія "Єдина росія". Метою окупантів є перевиховання дітей та підлітків, які до широкомасштабної війни навчались в українських школах, в дусі російського мілітаризму, військова підготовка, необхідна для служби в лавах ЗС РФ. 

"Фігурант організував перетворення українських дітей на "донскіх казаков" у відповідності до російського законодавства та "федеральних освітніх стандартів". Він співпрацює з «міністерством освіти та науки» угруповання "ЛНР" та місцевою окупаційною адміністрацією", - пише відомство. 

До виховного процесу в "кадетському корпусі" залучені професійні "казаки" та російські воєнні злочинці, які воюють проти України на східному фронті. Дітей приводять до присяги на вірність окупантам, присвоюють їм звання та видають погони, проводять з ними вогневу підготовку.

"Очільнику "казачого" навчального закладу оголошено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України", - сказано також у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що у грудні 2023 року українських підлітків "привели до присяги" на вірність окупантам у "Старобільському козачому корпусі".

Статті

Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Всі статті