СБУ розпочала розслідування майже 92 тисяч кримінальних проваджень щодо повномасштабної агресії РФ – Малюк

Служба безпеки з початку повномасштабного вторгнення розпочала досудове розслідування у майже 92 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних із військовою агресією РФ проти України. Із них на сьогоднішній день триває слідство у близько 43 тисяч справ, що стосуються саме порушень росією законів та звичаїв війни. Про це повідомив очільник СБУ Василь Малюк під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань взаємодії правоохоронних і державних органів, що відбулася в Офісі Генерального прокурора 21 червня, пише Телеграм-канал відомства.

"На сьогоднішній день СБУ розслідує майже 43 тисячі проваджень за статтею 438 – порушення законів та звичаїв війни. І ми не просто фіксуємо ці злочини. А виконуємо всі необхідні процесуальні дії у рамках українського законодавства. Щоб рано чи пізно усі російські злочинці постали перед судом", – зазначив Малюк.

Він підкреслив, що розслідування злочинів РФ є надзвичайно важливим і для українців, і для всього світу. Насамперед, за словами очільника СБУ, це стосується вищого військово-політичного керівництва РФ і командування армії.

Малюк уточнив, що повідомлено про підозру 448 воєнним злочинцям із цієї категорії російських посадовців, у тому числі понад 25 командувачам окремих родів військ і армій. Встановлюються і конкретні виконавці злочинів. Наприклад, оголошено про підозру командиру важкого бомбардувального полку, полковнику Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку у Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ "Амстор" у Кременчуку в червні 2022 року.

Загалом до суду скеровано 95 кримінальних проваджень щодо 142 осіб із військово-політичного керівництва рф, із яких вже засуджено 22.

"Рішення Міжнародного кримінального суду про арешт путіна та Львової-Бєлової – це тільки початок. Ми маємо забезпечити потужну доказову базу, щоб пройти цей шлях повністю", – підкреслив Малюк.

Він додав, що до цієї роботи долучаються й міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і "магістральнем провадження про російську агресію проти України. Сама ж спецслужба застосовує сучасні підходи для фіксації воєнних злочинів РФ. Це не тільки огляди місць злочинів, а й аналіз відкритих даних, використання різних програмних продуктів, системна взаємодія з військовими та Офісом Генпрокурора.

"СБУ максимально уніфікує роботу з пошуку та аналізу даних – щоб не втратити жоден доказ злочину. Уламки ракет, перехоплені розмови, знімки з супутника і "трофейна документація" – все йде в нашу скарбничку доказів", – підкреслив Малюк.

Раніше повідомлялось, що повідомлено про підозру російському олігарху Шелкову, який постачав до РФ українську титанову сировину для виробництва "Калібрів".

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті