Русифікація окупованих регіонів України б'є бумерангом по самій росії, посилюючи позиції радикальних націоналістів – ISW

Кампанія з русифікації, яку росія проводить на окупованих територіях України, б'є бумерангом по самій РФ, посилюючи в ній позиції радикальних націоналістів. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у регулярному аналітичному огляді 12 квітня.

"Кремлівська кампанія "русифікації" в Україні розгорається в самій Росії, продовжуючи посилювати і розширювати відверто націоналістичні голоси та ідеології, - йдеться в повідомленні. - Росія веде кампанію цілеспрямованої "русифікації" України, спрямовану на знищення української ідентичності за допомогою безлічі військових, соціальних, економічних, правових, бюрократичних та адміністративних напрямків".

Аналітики ISW підкреслюють, що ідеології, які лежать в основі русифікації, також становлять риторичну основу провоєнного інформаційного простору, що часто дзеркально відображає свій мілітаризм із жорстким російським націоналізмом та інтенсивною ксенофобією, спрямованою як на українську ідентичність, так і на внутрішні меншини в самій росії.

Російські націоналісти, як зазначають аналітики інституту, проектують ксенофобську ідеологію, що лежить в основі спроб русифікації України, також і на етнічні меншини всередині росії.

На підтвердження цієї тези ISW наводить кілька прикладів.

Серед них – перепост "ексміністром оборони ДНР" Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) у Телеграмі критичного посту російського блогера про повернення 104 адміністративно-територіальним одиницям республіки Тива споконвічних назв, що відповідають правилам тувинської топоніміки. У названому пості це оцінюється як "перевірка меж дозволеного".

Ще один приклад – відео, що поширилося 12 квітня в соцмережах, на якому група чоловіків підкидає руки в нацистському вітанні і, скандуючи "Росія для росіян", проходить, імовірно, повз адміністративні будівлі в столиці Республіки Башкортостан Уфі.

"Така динаміка, ймовірно, буде наростати в міру продовження війни і триватиме після неї, проникаючи у внутрішній простір Росії на довгі роки", - підкреслюється у зведенні.

Раніше повідомлялося, що в ООН стверджують: росія навмисно стирає українську культуру, історію та мову, щоб знищити ідентичність українців.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті