Росіяни знову задумали "перекинути частину вод Дніпра в малі річки Приазов'я"

Уряд РФ планує «оновити» так званий «національний проєкт “Екологія” на 2025-2030 роки, в якому, зокрема, пропонується “розробити проєкт перекидання частини вод Дніпра в малі річки Приазов'я”. Про це повідомляють росЗМІ.

Російська влада стурбована, що «Азовське море стає дедалі солонішим» - прісний стік у море скорочується, через що солоність Азовського моря підвищилася з 9% у 2006 році до рекордних 14,5% у 2023-му. «Це серйозно впливає на морських мешканців. Такі види, як судак, тарань і лящ, практично не можуть розмножуватися. У результаті ловити судака вже заборонили, а з 2025 року можуть закрити і промисловий вилов тарані", - заявляють у РФ.

Тому, пропонують в уряді країни-агресора, «треба розробити комплекс заходів, спрямованих на перекидання частини стоку Дніпра в малі річки Приазов'я, що допомогло б поліпшити екологію річок і опріснити Азовське море».

Завідувач лабораторії російського Інституту водних проблем Михайло Болгов заявляє, що «зростання солоності Азовського моря призводить до погіршення умов нагулу риб, які звикли до слабкої мінералізації».

«Якщо так триватиме, відбудеться заміна одних видів іншими, звичними до солоної води. Для управління солоністю Азовського моря потрібно перекидати з Волги або Дніпра щонайменше п'ять кубічних кілометрів води", - вважає вчений.

Однак він же одразу й «заспокоює»: подібні проєкти обговорюють близько 40 років, але поки що так і не втілили в життя.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті