Росіяни почали викладати в освітніх закладах предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру" - СБУ

В освітніх закладах РФ почали викладати предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у коментарі для платформи United24. 

"У нас є інформація, що в низці освітніх закладів вже викладають предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. До речі, навчають як атакувати не лише українські системи, а і країн партнерів", - сказав Вітюк.

Він зазначив, що Департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що РФ створює національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності студентів під контролем спецслужб. Це при тому, що тисячі російських хакерів, зокрема й кіберзлочинці, найняті РФ, уже працюють проти України. Вони фінансуються спецслужбами, чиї дослідницькі лабораторії та інститути допомагають розробляти засоби кібервпливу.

"Їхня мотивація – не хакінг заради грошей, а знищення нашої держави. А при такому підході від російської кіберагресії серйозно страждатимуть й інші країни", – сказав представник СБУ.

Крім того, він повідомив, що упродовж 2022-2023 років Служба безпеки України заблокувала діяльність 76 ботоферм аудиторією 3 млн фейкових акаунтів, які діяли на території нашої держави та відпрацьовували проросійські наративи. 

Раніше повідомлялось, що українська ІТ-армія зупинила роботу найбільших інтернет-провайдерів окупантів.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті