Росія та Китай розпочали морські навчання. Кремль хоче врахувати досвід війни в Україні

Росія і Китай розпочали спільні маневри в межах найбільших російських військово-морських навчань за останні десятиліття "Океан-2024", - повідомляє "Голос Америки".

У Кремлі повідомили, що навчання буде проведено від Середземного до Тихого океану і має на меті перевірити боєготовність підрозділів та застосування високоточної зброї, в тому числі нових перспективних видів.

Офіційне інформаційне агентство Китаю Сіньхуа заявило в понеділок, що метою спільних маневрів було поглибити "рівень стратегічної координації між китайськими та російськими військовими та посилити їхню здатність спільно реагувати на загрози безпеці".

Як заявив Путін, там використають досвід, отриманий під час "спеціальної воєнної операції", як у Росії називають повномасштабну загарбницьку війну в Україні. Він також заявив, що нібито "Сполучені Штати Америки намагаються за будь-яку ціну зберегти своє глобальне військово-політичне домінування" і сказав, що Росія повинна бути готова до будь-яких подій та продовжуватиме зміцнювати свої військово-морські сили, включаючи їхній ядерний компонент, перед обличчям того, що він назвав гонитвою озброєнь, керованою Вашингтоном.

Сполучені Штати заявляють, що їхні альянси в Тихому океані, такі як партнерство AUKUS з Великою Британією та Австралією, спрямовані на поглиблення військового співробітництва для сприяння регіональній стабільності. Минулого року AUKUS оголосила про спільний план, за яким Австралія отримає ударні атомні підводні човни з початку 2030-х років для протидії амбіціям Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

У навчаннях "Океан-2024", які триватимуть до 16 вересня в Тихому та Північному Льодовитому океанах, а також у Середземному, Балтійському та Каспійському морях, за повідомленням російської влади, будуть залучені понад 90 тисяч російських військовослужбовців, понад 400 кораблів, 125 літаків і понад 7,5 тисячі одиниць озброєння.

Як відзначає Reuters, сухопутні сили РФ значно виснажені за два з половиною роки війни в Україні, однак ЗСУ, попри значну перевагу ВМС РФ, вдалося завдати руйнівних ударів Чорноморському флоту Росії. Однак, відзначає агенція, Росія продовжує влаштовувати масштабні військові навчання - в тому числі за тисячі миль на Далекому Сході, щоб продемонструвати свою могутність і налагодити оборонні зв'язки з партнерами, особливо з Китаєм.

Раніше в інтерв'ю Голосу Америки адмірал ВМС США у відставці Марк Монтгомері розповів, що фактично не маючи власного флоту, Україна досягла "вражаючих" результатів у протидії Чорноморському флоту РФ. При цьому, за його словами, Китай пильно стежить за російською війною в Україні й виніс чимало уроків, які зокрема може використати в разі потенційної військової чи гібридної атаки на Тайвань.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті