Російський наступ на Харків загруз після пом'якшення США обмежень на удари по території РФ - Салліван

Російський наступ на Харків загруз після пом'якшення США обмежень на удари по території РФ - СалліванРадник із національної безпеки при президентові США Джейк Салліван розповів, як в адміністрації бачать ситуацію під Харковом після часткового зняття обмежень на удари по визнаній російській території американською зброєю, поставленою Україні, - пише "BBC/Русская служба".

"Темп цієї операції під Харковом забуксував, - сказав Салліван в інтерв'ю телеканалу CBS 9 червня. - Харків залишається під загрозою, але росіяни не змогли досягти істотного просування на землі в цьому районі в останні дні".

Тривалий час західні країни, і насамперед США, постачали Україні зброю з умовою, що її не застосовуватимуть по цілях на міжнародно визнаній території РФ. Навесні цього року це дало змогу російській армії обстрілювати Україну з території своїх областей, що межують із нею, не побоюючись потужної відповіді ЗСУ. Це вважається однією з причин перших успіхів російського наступу в Харківській області на початку травня.

Наприкінці травня президент Джо Байден дозволив Україні використовувати американські озброєння по цілях на визнаній російській території, але виключно по військових цілях і на обмежену глибину.

"З точки зору президента в цьому був здоровий глузд, - сказав Салліван. - Не було сенсу не дозволяти українцям стріляти через кордон, по гарматах і гарматних позиціях, які стріляли по українцях".

Статті

Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Країна
25.09.2024
14:09

Квартирний бум проти переселенців. Їдеш від війни – залишай дітей, старих та тварин

Вимушені переселенці стають легкою здобиччю для недобросовісних власників. На жаль, навіть договір не завжди може захистити орендарів.
Донецьк
23.09.2024
12:17

Перейменування на Донеччині: як у 2024 році змінювали назви, пов'язані з РФ

Вже втретє за останні 10 років населенні пункти Донецької області стикаються із необхідністю масово змінювати назви об’єктів топоніміки на своїй території.
Всі статті