Рішення судів свідчать, що мобілізувати можуть навіть шкільного вчителя й аспіранта

Шкільного вчителя й аспіранта можна мобілізувати, якщо вони завчасно не повідомили ТЦК про підстави для відстрочки. Такого висновку дійшли кілька судів в Україні за підсумками справ проти представників територіального центру комплектування та соціальної підтримки, пише видання "Судово-юридична газета" .

"Шкільного вчителя та аспіранта можна мобілізувати, якщо вони завчасно не повідомили про підстави відстрочки ТЦК. ...У разі, якщо у військовозобов’язаного наявне право на відстрочку, зокрема з підстав роботи на посаді вчителя чи навчання, він повинен повідомити про це ТЦК до того, як його мобілізують. В іншому випадку дії ТЦК з мобілізації особи, навіть, якщо в неї наявна передбачена законом підстава для відстрочки, є законними", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що суди в рішеннях вказують, що про наявність права на відстрочку потрібно повідомляти ТЦК зазделегідь, а після мобілізації це робити вже пізно.

Зокрема, "Судово-юридична газета" наводить конкретні приклади, коли з позовом до ТЦК звертались вчителі. 

"...Позивач звернувся за захистом порушеного права до Тернопільського окружного адміністративного суду. ТЦК, зі свого боку, вказало, що згідно даних, отриманих з АІТС «Оберіг» встановлено, що позивач перебуває в картотеці вільних залишків і підлягає призову на військову службу, тому оскільки він визнаний придатним до військової служби згідно довідки ВЛК від 22.07.2024, його було призвано на військову службу та направлено для подальшого проходження військової служби до військової частини. З тверджень позивача вбачається, що із заявою та підтверджуючими до неї документами, які підтверджують право на оформлення відстрочки не звертався, тому відповідно дана відстрочка не оформлялася, через що дана інформація була відсутня в АІТС "Оберіг", - йдеться в одному з прикладів.

Зазначається, що ТЦК вказав, що під час проведення мобілізаційних заходів, позивачем не надавалися будь-які документи на підтвердження того, що він працює у закладі середньої загальної освіти та його зайнятість за основним місцем роботи у цьому закладі становить не менш як 0,75 ставки (довідка управління освіти Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації видана 23.07.2024, після того, як позивача призвано на військову службу 22.07.2024).

Раніше повідомлялось, що Уряд дозволив військовим частинам мобілізувати добровольців напряму - без проміжної ланки у вигляді ТЦК.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті