РФ підкупила 130 тисяч громадян Молдови, аби завадити країні вступити до ЄС

Молдовська влада заявила, що викрила операцію Росії з підкупу понад 130 тис. громадян Молдови з метою вплинути на голоси виборців та завадити країні вступити до Європейського Союзу. Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на Bloomberg та NewsMaker.

За словами глави національної поліції Молдови Віорела Чорнуецану, лише у вересні Росія перевела на рахунки молдаван $15 млн, аби ті поширювали дезінформацію, здійснювали провокації та напади на держустанови.

Зазначено, що такі платежі переказують на картки банку, повʼязаного з міноборони РФ. Водночас одержувачів інформують у Telegram, як голосувати й розповсюджувати неправдиву інформацію про ЄС.

"Росія прагне не тільки розбещувати виборців, але й спровокувати протести та дестабілізацію на території Молдови", - сказав глава поліції.

Очільниця антикорупційної прокуратури Молдови Вероніка Драгалін заявила, що громадянам, які відкрили банківські рахунки у РФ для отримання коштів у межах підкупу виборців, загрожує штраф, конфіскація майна або увʼязнення.

"Для ясності: людям, які беруть участь у цьому, загрожує не лише штраф понад 37 тисяч леїв (понад $2 тис., - ред.), а й конфіскація всіх коштів, що надійшли на іноземний рахунок... Ми маємо право заарештувати їхнє майно в Молдові: автомобілі, землю, будинки... Вам загрожує штраф, конфіскація майна або навіть ув'язнення", - заявила вона.

Драгалін пояснила, що за підкуп голосів загрожує від 1 до 5 років за ґратами й штраф у розмірі понад 50 тис. леїв. Водночас глава антикорупційної прокуратури підкреслила: хто розкаже про схему, здасть незаконно отримані гроші та співпрацюватиме зі слідством - зможе уникнути покарання.

Нагадаємо, раніше Молдова визнала персоною нон грата співробітника посольства РФ.

Статті

Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Країна
01.10.2024
15:58

Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.
Всі статті