Ректор КНУ імені Шевченка назвав найпопулярніші спеціальності вступної кампанії- 2024

Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров назвав найбільш популярні спеціальності вступної кампанії 2024 року. ПРо це він сказав на бріфінгу 23 липня, пише Lb.ua.

Так, найпопулярнішими спеціальностями за поданими до КНУ заявами є: 

  • Філологія
  • Право
  • Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії
  • Психологія
  • Журналістика
  • Інженерія програмного забезпечення
  •  Міжнародні економічні відносини
  • Економіка
  • Комп'ютерні науки
  • Маркетинг

Бугров зазначив, що третій рік поспіль вступна кампанія в Україні відбувається в умовах воєнного стану: зменшилась кількість вступників у зв’язку з безпековою ситуацією та виїздом за кордон; зросла конкуренція між українськими та закордонними університетами за вступників; збільшилася кількість категорій абітурієнтів, яким надаються спеціальні умови вступу тощо. 

Станом на ранок 23 липня до КНУ було подано 9291 заяву. За гендерним зрізом 69% становлять жінки та 31% – чоловіки. Наймолодшому зі вступників на бакалаврат 14 років, а найстаршому – 45, і це жінка.

Ректор розповів, що цього року університет пропонує 397 освітніх програм, 43 з яких – унікальні.

"Ці програми покликані вирішувати складні задачі сучасності, які постали не лише перед Україною, а й перед усім світом. Зокрема, як не прикро це казати, Україна сьогодні – один із майданчиків, де відбувається світова екологічна криза. Це є основою для досліджень не лише в Україні. Тому ми пропонуємо бакалаврську програму «Геоекологія та екосистемні послуги» для цілого світу. Адже після Чорнобильської катастрофи чи після підриву Каховського водосховища ми маємо можливість досліджувати ситуації, яких більше ніде в світі немає", - зазначив Бугров.

Ще однією з таких унікальних програм він назвав програму "Білоруська мова і література, українська мова і література, англійська мова". У 2022 році через повномасштабне вторгнення Росії університет не оголошував набір на цю програму. Однак, цього року оголошено набір на бакалаврат. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті