Рада підтримала законопроект, який може дозволити роботодавцям звільняти за колабораціонізм

Верховна рада на засіданні у вівторок, 4 червня, підтримала у першому читанні законопроект №7731 щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Про це пише народний депутат Ярослав Железняк.

За його даними, законопроект підтримали 241 народний депутат.

Як повідомляє РБК-Україна, законопроект вже було розглянуто та підтримано 25 квітня. А вже 30 квітня з підписом спікера парламенту його було направлено на підпис президенту Зеленському. Однак той ветував його.

Як повідомляв нардеп Тарас Тарасенко, законопроект №7731 надасть додаткові підстави роботодавцю на підприємствах критичної інфраструктури звільняти робітників за колабораціонізм.

"В умовах війни необхідно створювати нові рамки для того, щоб роботодавці могли забезпечувати безпеку підприємства, особливо це актуально для підприємств критичної інфраструктури. В ухваленому законопроєкті ми прописали такі умови, за яких Кабмін зможе розробити правила звільнення роботодавцем осіб, якщо розслідування виявило факти, що можуть зашкодити підприємству або країні", - розповів він.

Також пропонувалось на підприємствах критичної інфраструктури дати роботодавцю можливість розірвати трудовий договір у випадку, якщо, законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено за вчинення злочину проти основ національної безпеки України.

Видання зауважило, що тоді мова не йшла про випадки, коли обвинувачений звільнявся від відбування покарання з випробувальним терміном.

У законопроекті пропонувалось ввести обов'язкове встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Мова про те, що працівників хочуть зобов'язати надавати інформацію про наявні в них зв'язки з фізичними особами, місце постійного проживання яких розташоване на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України.

Статті

Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Всі статті