Пушиліну і двом його спільникам оголошено про підозру за депортацію понад 30 українських дітей до пансіонату Путіна

Гауляйтеру окупованої території Донецької області Денису Пушиліну і двом його спільникам СБУ повідомила про підозру за депортацію понад 30 українських дітей до пансіонату в Московську область. Про це повідомили в Телеграм-каналі СБУ 1 жовтня.

"СБУ повідомила про підозру гауляйтеру Донеччини та його спільникам, які депортували понад 30 українських дітей до пансіонату путіна", - сказано в повідомленні.

Уточнюється, що Служба безпеки, Національна поліція та Офіс Генпрокурора зібрали та верифікували масштабну доказову базу щодо насильницької депортації щонайменше 31 української дитини з тимчасово захоплених районів Донеччини до РФ.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення росії неповнолітніх громадян України звозили до пансіонату "Поляни" у Підмосков’ї, який входить до структури управління справами президента РФ.

Йдеться про 16 неповнолітніх хлопців та 15 дівчат. Серед них – троє дітей з Маріуполя, яких рашисти примусово забрали у батька, а його відправили до Оленівської колонії. 

"Також з Маріуполя депортували 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ще 9 неповнолітніх викрали з дитячих соціальних центрів у містах Шахтарськ та Харцизьк", - пише СБУ.

Задокументовано, що вказівку кремля щодо депортації українських дітей з тимчасово захопленої частини території Донецької області виконував керівник місцевої окупаційної адміністрації РФ Денис Пушилін. Для цього він підписав "постанову №84" про виїзд дітей нібито для "оздоровлення" у медустановах та закладах відпочинку на території росії. Виконання цієї вказівки гауляйтер доручив своїй "радниці" - Елеонорі Федоренко та Світлані Майбороді, яка очолює так звану "службу у справах сім’ї та дітей ДНР".

Як з’ясувало розслідування, викрадених дітей спочатку звозили до тимчасово окупованого Донецька, потім автобусами переправляли до Ростова-на-Дону, а далі літаком - до Москви. Звідти неповнолітніх везли до заміського пансіонату адміністрації путіна.

У подальшому частину депортованих дітей передали на "виховання" громадянам РФ. Зокрема, одну дитину влаштували до родини Марії Львової-Бєлової - уповноваженої президента РФ з прав дитини.

"Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт путіна та його підлеглої за примусову депортацію українських дітей до РФ", - йдеться також у повідомленні.

На підставі нових задокументованих фактів слідчі СБУ заочно повідомили Пушиліну, Федоренко та Майбороді про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Раніше повідомлялось, що суд в Італії заборонив повернути в Україну 57 сиріт, яких вивезли з Бердянська.

Статті

Країна
01.10.2024
15:58

Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.
Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Всі статті