Прокуратура повідомила про підозру ватажку "ДНР" Пушиліну за примусову мобілізацію громадян на війну проти України

Донецька обласна прокуратура повідомила про підозру ватажку "ДНР" Денису Пушиліну (на фото) за організацію примусової мобілізації громадян на війну проти України. Про це прокуратура повідомила у Телеграм 3 вересня.

Як повідомляється, прокурорами Донецької обласної прокуратури зібрано докази щодо чергового злочину, вчиненого так званим очільником квазіреспубліки «ДНР». 

"19 лютого 2022 року з метою ведення агресивної війни проти України «голова днр», вступивши у змову з вищим політичним керівництвом держави-агресора, оголосив загальну мобілізацію. Виконуючи вказівки кремля, він підписав низку юридично нікчемних «указів». Заради збільшення чисельності окупаційних військ підозрюваний змінив граничний вік призовників з 55 до 65 років", - йдеться у повідомленні прокуратури.

Як зазначається, завдяки вказаним діям учасники незаконних збройних формувань у складі регулярної армії РФ здійснили повномасштабне вторгнення в Україну. На виконання «указу» ватажка "ДНР"  підпорядковані йому співробітники «військкоматів» й командири ворожих підрозділів залякують громадян України кримінальною відповідальністю за відмову воювати проти нашої держави. 

"Усі ці дії є грубим порушенням вимог статей 4, 8, 51, 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, а також ст. 23 Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі від 18 жовтня 1907 року", - зазначили у прокуратурі.

Як повідомляється, наразі за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури так званому очільнику «ДНР»  заочно повідомлено про нову підозру. Цього разу йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Нагадаємо, 27 грудня 2023 року ватажка "ДНР" Пушиліна було заочно засуджено за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України). Йому призначено покарання у виді 15 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов’язаних з наданням публічних послуг, виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на 15 років й конфіскацією майна.

Досудове розслідування проводиться ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях. 

Як повідомлялося, Пушиліну і двом його спільникам оголошено про підозру за депортацію понад 30 українських дітей до пансіонату Путіна. 

Статті

Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Країна
01.10.2024
15:58

Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.
Всі статті