Про підозру оголошено окупаційному "воєнкому", який мобілізовує до російської армії мешканців Алчевська та Перевальського району

За матеріалами СБУ судитимуть ворожого поплічника, який керує окупаційним "військкоматом" в Алчевську на Луганщині. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у facebook 9 серпня. 

"Слідчі СБУ зібрали доказову базу щодо уродженця Білорусі, який обіймає посаду "військового комісара міста Алчевська та Перевальського району ЛНР". У 2021 році він очолив так званий "військкомат" і розгорнув кампанію впровадження "державної політики" агресора щодо насильницької мобілізації місцевих мешканців до російського війська", - сказано в повідомленні.

За даними слідства, фігурант видає підлеглим накази щодо примушення жителів окупованої Луганщини до "військової служби" у лавах російської армії, постановки осіб на військовий облік, їх зарахування до "мобрезерву", організації "військових зборів", проведення так званої "загальної мобілізації" на захопленій ворогом території.

Наразі він, окрім іншого, проводить "профорієнтаційну" роботу в школах Алчевська та Перевальська, агітуючи учнів старших класів вступати у військові училища в РФ та на окупованій Донеччині, аби в майбутньому поповнити людські ресурси для кремля. 

Очільнику "військкомату" оголошено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: 

- ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України);

- ч. 2 ст. 260  (участь у не передбачених законом збройних формуваннях);

- ч. 2 ст. 28,  ч. 1 ст. 438  (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). 

Наразі слідчі дії щодо зловмисника завершено, обвинувальний акт скеровано до суду. Правопорушника оголошено у розшук. 

Раніше повідомлялось, що "військова комісарка" з окупованої Луганщини Вікторія Турубара постане перед судом.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті