Президентка Єврокомісії про допомогу Україні: кредит буде переданий безпосередньо у ваш державний бюджет

Європейська комісія ухвалила пропозиції, які дадуть ЄС змогу виділити Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро з пакета допомоги, про який домовилася "Група семи". Ці кошти будуть передані безпосередньо у державний бюджет України, повідомила президентка Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві 20 вересня.

"Дуже важливо, що цей кредит буде переданий безпосередньо у ваш державний бюджет. Це покращить макрофінансову стабільність України та надасть вам значну фіскальну підтримку. Ви будете вирішувати, як найкраще використовувати ці кошти", - цитує слова фон дер Ляєн сайт Президента України.

Фон дер Ляєн також зазначила, що Європейська комісія розробила план підтримки української енергетики у зимовий період. Він передбачає відновлення 2,5 ГВт енергопотужностей, а також продовження приєднання України до європейської енергетичної мережі. Крім того, ЄС планує експортувати до України 2 ГВт електроенергії та забезпечити стабільне енергопостачання в усіх регіонах. Завдяки цьому вдасться покрити понад 25% енергетичних потреб узимку.

"Зараз ми відправляємо мобільні газові турбіни, сонячні панелі. Також ми обговорювали питання, які стосуються захисту електростанцій", - сказала президентка Єврокомісії. 

"Сьогоднішні переговори були максимально змістовними. Пріоритети очевидні - оборона України. Наші позиції, наші воїни, цілком справедливий тиск на Росію за війну. Підтримка нашої стійкості - України та всієї Європи. Особливо актуальне питання зараз, перед зимою, – енергетика, захист і відновлення об’єктів нашої інфраструктури", - сказав Зеленський під час спільної пресконференції з Президенткою Європейської комісії.

"Ми провели доволі тривалу і змістовну розмову у форматі один на один. Обговорили всі ключові речі. Говорили і у форматі делегацій. Критично важливе - повноцінне використання коштів Європейського фонду миру та Фонду допомоги Україні для сталої та передбачуваної підтримки наших Сил оборони. І спрямування цих коштів для України, відсутність будь-якого блокування - це те, що прямо впливає на нашу здатність захищати життя людей та наші, українські позиції на фронті", - написав Зеленський у своєму Телеграм-каналі за пілдсумками зустрічі.

Раніше повідомлялось, що Зеленський зустрівся з фон дер Ляєн у Києві: "Обговорили, яке постачання потрібне, які кошти"

Статті

Країна
20.09.2024
10:13

Україна – РФ: транзитний "хід конем"

Україна намагається зберегти статус транзитера енергоресурсів для ЄС, бо його втрата дуже невигідна економічно. Проблема в тому, що транзит можливий тільки в одному випадку. Якщо постачальником цих енергоресурсів буде росія.
Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Всі статті