Президент Венесуели підписав укази щодо анексії частини території Гаяни

Президент Венесуели Ніколас Мадуро підписав шість указів щодо анексії регіону регіону Ессекібо, який розташований на території сусідньої Гайани. Про це 9 грудня повідомило венесуельське медіа "Últimas Noticias", - передає ТСН.

Перший указ передбачає створення так званої "Національної комісії із захисту Ессекібо". Її має очолити віцепрезидент Делсі Родрігез. Другий указ Мадуро підписав про Зону комплексної оборони Гаяна - Ессекібо. 

Водночас іншими своїми указами він планує створити в регіоні філії державної нафтогазової компанії PDVSA і металургійного конгломерату CVG.

Крім цього, Мадуро призначив очільником анексованого регіону капітана Алексіса Родрігеса Кабельо.

"Я прошу підтримки народу та Боліварських національних збройних сил, щоб мирно рухатися до великої мети, щоб наша Венесуела залишилася з повною картою, а наша Венесуела рухалася мирно, продовжувала свій шлях слави, єдності", - сказав Мадуро.

Телеграм-канал "DW Главное" повідомляє, що президент Гайани Ірфаан Алі заявив, що його уряд звернувся до союзників по військову допомогу для захисту. Анексію регіону Венесуелою засудили Велика Британія, Карибське співтовариство та Організація американських держав. США також підтримали Гайану. Бразилія заявила, що не хоче війни в Південній Америці, і висловила готовність стати посередником у переговорах. Одночасно РФ оголосила про візит Мадуро в Москву до кінця 2023 року.

Нагадаємо, що 5 грудня уряд Венесуели оголосив про створення комісії з "захисту" Ессекібо та про плани щодо створення закону про приєднання "нового штату" Гаяни, богатого на нафту. Через два дні у Бразилії заявили, що розгортають війська вздовж кордону з Венесуелою, аби "гарантувати недоторканність території".

Як повідомлялося, депутат Держдуми РФ погрожує відібрати у США Аляску, натякає і на втрату Техасу.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті