Прем'єр-міністр Естонії подала у відставку. Йде на підвищення

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас у понеділок, 15 липня, подала у відставку. Про це повідомляє Телеграм-канал "Радио Свобода".

Зазначається, що раніше Каллас була номінована на пост глави зовнішньополітичного відомства ЄС. Кандидатуру ще має затвердити Європарламент, однак у коаліції, яка формуватиме новий склад Єврокомісії, є в ньому необхідна більшість голосів.

До формування нового кабінету міністрів Каллас виконуватиме обов'язки прем'єра. Очікується, що склад правлячої коаліції в Естонії не зміниться, і ліберальна Партія реформ, яку представляє Каллас, номінує кандидата в прем'єри. Найімовірніше, ним буде Крістен Міхал.

Кая Каллас обіймає посаду прем'єр-міністра з 2021 року. За цей час змінилося кілька складів уряду, а також правляча коаліція - партнерам Партії реформ були різні політичні сили. Нинішній уряд швидше лівоцентристський.

Каллас, крім іншого, різко критикує РФ у зв'язку з її вторгненням в Україну. Естонія, як і інші країни Балтії, послідовно підтримує Україну як у сфері оборони, так і в інших сферах. У 2023 році, однак, естонські журналісти виявили, що компанія її чоловіка Арво Галліка продовжувала поставляти товари в РФ навіть після початку російського вторгнення в Україну. Каллас відмовилася піти у відставку, зазначивши, що не мала жодного стосунку до діяльності компанії. Поліція безпеки Естонії зазначила, що санкційний режим порушено не було, і претензій із погляду закону до діяльності Халліка немає. Сам він заявив, що позбудеться акцій компанії і піде з постів у ній.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті