Прем'єр-міністр Естонії подала у відставку. Йде на підвищення

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас у понеділок, 15 липня, подала у відставку. Про це повідомляє Телеграм-канал "Радио Свобода".

Зазначається, що раніше Каллас була номінована на пост глави зовнішньополітичного відомства ЄС. Кандидатуру ще має затвердити Європарламент, однак у коаліції, яка формуватиме новий склад Єврокомісії, є в ньому необхідна більшість голосів.

До формування нового кабінету міністрів Каллас виконуватиме обов'язки прем'єра. Очікується, що склад правлячої коаліції в Естонії не зміниться, і ліберальна Партія реформ, яку представляє Каллас, номінує кандидата в прем'єри. Найімовірніше, ним буде Крістен Міхал.

Кая Каллас обіймає посаду прем'єр-міністра з 2021 року. За цей час змінилося кілька складів уряду, а також правляча коаліція - партнерам Партії реформ були різні політичні сили. Нинішній уряд швидше лівоцентристський.

Каллас, крім іншого, різко критикує РФ у зв'язку з її вторгненням в Україну. Естонія, як і інші країни Балтії, послідовно підтримує Україну як у сфері оборони, так і в інших сферах. У 2023 році, однак, естонські журналісти виявили, що компанія її чоловіка Арво Галліка продовжувала поставляти товари в РФ навіть після початку російського вторгнення в Україну. Каллас відмовилася піти у відставку, зазначивши, що не мала жодного стосунку до діяльності компанії. Поліція безпеки Естонії зазначила, що санкційний режим порушено не було, і претензій із погляду закону до діяльності Халліка немає. Сам він заявив, що позбудеться акцій компанії і піде з постів у ній.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті