Посадовці ЄС шукають, як зберегти транзит газу Україною без Росії. Як партнер може бути Азербайджан - Bloomberg

Видання "Bloomberg" пише, що європейські посадовці ведуть переговори з українськими колегами про те, як зберегти постачання газу через українську газотранспортну систему після завершення контракту з "Газпромом", - пише "УП".

Один із можливих варіантів полягає в тому, щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану до російських трубопроводів.

В кінці 2024 року, як відомо, спливає дія контракту з "Газпромом" про транзит через українську ГТС. У Києві категорично відкидали можливість його продовження. Це є викликом для тих небагатьох країн ЄС – зокрема Словаччини та Австрії – які ще продовжують отримувати російський газ через трубопровід.

За інформацією видання, європейські уряди та представники компаній говорять з українськими колегами про способи продовжити постачання газу цим шляхом. 

Один з варіантів, який нібито обговорюється – щоб європейські компанії закуповували газ в Азербайджану і він починав транспортуватися через російські труби у напрямку Європи. Це мало б зацікавити й Україну, оскільки вона отримує прибуток від транзиту і зацікавлена у тому, щоб система далі обслуговувалася і залишалася в робочому стані.

Теперішній очільник групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов у спілкуванні з Bloomberg News відкинув якісь варіанти рішення, що означали б продовження співпраці з "Газпромом", але сказав, що купівля газу в Азербайджану "може мати майбутнє". 

Ідея з купівлею газу для Європи в Азербайджані теоретично може зацікавити й Росію, якби її оформили як "своп". Такі угоди у нафтогазовій сфері іноді застосовують – коли пальне неможливо фізично поставити з одного місця в інше. Азербайджан зараз, наскільки відомо, не має надлишкового виробництва газу і вже використовує наповну свої трубопроводи для експорту до Європи. Баку зацікавлений нарощувати експорт, але це потребує модернізації інфраструктури та нових довгострокових контрактів. 

Співрозмовники агентства кажуть, що ці розмови ще "на початковій стадії" і реальний рух почнеться ближче до кінця року, коли почне спливати час. 

Раніше вже з’являлися повідомлення про те, що Словаччина – одна з країн, які зберігають залежність від російського газу - почала шукати йому заміну в Азербайджані. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті