Помилуваний Путіним убивця Нємцова служить в охороні меткомбінату в окупованому Маріуполі

Помилуваний російським диктатором Путіним один із засуджених за вбивство Бориса Нємцова, мешканець Чечні Тамерлан Ескерханов служить в охороні на колишньому металургійному заводі окупованого Маріуполя ім.Ілліча, - повідомляє «Новая газета. Європа».

Видання з'ясувало, як Ескерханов потрапив до Маріуполя, чим займається він та інші чеченці, які нібито воюють у «СВО».

Видання нагадало, що в росЗМІ з'явилися повідомлення, що Ескерханова було звільнено від покарання (14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму) у березні цього року на підставі укладення контракту з Міністерством оборони. І зараз нібито «виконує бойові завдання у складі одного зі штурмових підрозділів міноборони Росії».

«Новой газете Европа» вдалося підтвердити інформацію про те, що наприкінці минулого і на початку цього року кілька десятків ув'язнених чеченської національності звільнилися достроково з російських колоній, підписавши контракт із міністерством оборони РФ.

«Однак наше джерело спростувало інформацію про участь Ескерханова в бойових діях як «штурмовика». «Відразу після звільнення його прилаштували до «Рейнджера» (позивний Вахи Геремеєва, радника глави Чечні, брата сенатора від Чечні Сулеймана Геремеєва. - Прим.), - стверджує джерело видання. - Ескерханов служить у значно комфортніших і безпечніших умовах. До нього на фронт приїжджають його родичі, сам він їздить у Чечню у відпустку».

За інформацією видання, Ваха Геремеєв і його підрозділи, що складаються здебільшого зі співробітників республіканської позавідомчої охорони, з червня 2022 року дислокуються в Маріуполі. У бойових діях вони участі не беруть. Офіційно їхнім завданням є охорона металургійних комбінатів «Азовсталь» і «Завод ім. Ілліча». Але в реальності Геремеєв і його люди контролюють нелегальний бізнес із торгівлі металобрухтом і кольоровим металом, які добувають унаслідок варварського розграбування цих найбільших у регіоні заводів.

«Минулого року серед чеченців стала дуже популярною тема поїхати на заробітки до Маріуполя, - розповів «Новой газете Европа» місцевий житель, який брав участь у таких «заробітках». - Збиралася «бригада», чоловік десять, і вирушали різати на метал «Азовсталь». Він тоді ще не був під Геремеєвими, його охороняли ефесбешники і росгврадійці, але охороняли погано. Завод-то величезний. Самі ми метал не різали, ми наймали місцевих жителів, які знали «ходи», охороняли їх, поки ті різали брухт, і потім перепродували посередникам. Там металу - на десятки років різати й різати. Завод іде під землю на кілька поверхів, але там ми працювати не могли: ці поверхи затопили під час штурму «Азовсталі», і там дуже багато загиблих «азовців» і місцевих жителів, хто з ними ховався. Але навіть у тих місцях, де нам вдавалося «попрацювати», ми стільки брухту нарізали, що за день я міг заробити від 50 до 70 тисяч рублів. Для Чечні це просто шалені гроші. Геремеєви на «Заводі Ілліча» займалися тим самим, тільки в промислових масштабах», - пише видання.

Також у статті йдеться про те, що пізніше Васі доручили охороняти і «Азовсталь», і поїздки звичайних чеченців «на заробітки» до Маріуполя закінчилися, тому що Геремеєви стали, по суті, власниками цього бізнесу.

«За відомостями ще одного нашого джерела, Тамерлан Ескерханов несе службу в Маріуполі в охороні «Заводу ім. Ілліча». У бойових діях цей підрозділ участі не бере, але всі належні виплати від держави отримує без зволікань, і кожні півроку бійці Геремеєва ротуються і отримують право на поїздку у відпустку в Чечню. Власне, сам Ескерханов наразі в такій відпустці і перебуває. Він приїхав на побивку в рідне село на початку серпня, і односельці зустріли його як справжнього героя. Новина розлетілася, і саме в такий спосіб і стало відомо про те, що Ескерханов перебуває на волі», - ідеться в публікації.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті