Підозру від СБУ отримали ексочільники "Оленівської колонії", причетні до загибелі полонених українських захисників

СБУ повідомила про підозру ексочільникам "Оленівської колонії", які причетні до загибелі полонених українських захисників. Про це йдеться в Телеграм-каналі відомства 29 липня.

"Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на двох воєнних злочинців РФ, які причетні до масового вбивства українських військовополонених на тимчасово захопленій частині території Донеччини у липні 2022 року. Мова йде про колаборанта Сергія Євсюкова - ексочільника так званої "Волноваської колонії ДНР" у селищі Оленівка та його колишнього першого заступника - колаборанта Дмитра Нейолова", - сказано в повідомленні.

За даними слідства, обидва фігуранти перебували на "посадах", коли в ніч на 29 липня росіяни влаштували вибухи на території окупаційної тюрми. Тоді унаслідок вогневого ураження загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували у застінках. При цьому 9 із них - через ненадання їм невідкладної медичної допомоги. Майже 150 отримали поранення.

"Обидва фігуранти усвідомлювали про наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов", - сказано в повідомленні СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Євсюкову та Нейолову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 (жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Зазначається, що в листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти "замінили на посадах". Наразі вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донеччини. Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати зловмисників за вчинені злочини проти українських воїнів.

Раніше повідомлялось, що рашисти влаштували теракт в Оленівці, щоб завадити постачанню в Україну західного озброєння.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті