Підозру отримав начальник арештного дому "ЛНР" на базі Старобільського СІЗО Охріменко, який утримував цивільних у нелюдських умовах

Начальник арештного дому "ЛНР", який окупанти облаштували на базі Старобільського СІЗО, Ігор Охріменко отримав підозру від СБУ. Про це з посиланням на текст підозри пише "Судовий репортер" 14 травня.

"Уродженець міста Свердловська Луганської області Ігор Охріменко, 1985 р. н. підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни", - йдеться в документі. 

Зазначається, що в березні 2022 року на базі захопленого росіянами Старобільського слідчого ізолятора під виглядом установи для виконання покарань було створено місце для нелегального увʼязнення цивільних у нелюдських умовах.

У підозрі йдеться про епізоди щодо двох жінок і двох чоловіків, які в період вересня-грудня 2022 року утримувалися там і були звільнені. Увяʼзнені не мали достатнього харчування: їх раціон складався із маленьких порцій каші вранці і ввечері, на обід їм давали суп із залишками каші. Декому з потерпілих пропонувався також холодний чай, макарони і щось схоже на обʼїдки. Технічна вода з крану була майже непридатна до вживання.

Затриманих позбавили можливості спілкуватися із членами сімʼї і отримувати посилки.

У камерах були таргани і щурі, вентиляції взагалі не було і стіни вкривала пліснява. Внаслідок малої кількості технічної води і відсутності опалення люди не могли пілтримувати особисту гігієну. На прогулянки подихати свіжим повітрям їх також не виводили. 

Один із потерпілих утримувався в камері площею 4х6 метра, коли максимальна кількість затриманих досягала 14 осіб.

Через низьку температуру і відсутність постільної білизни заручники спали в верхньому одягу на металевих пластинах. Їх стан здоровʼя вимагав медичної допомоги, яка їм надана не була. 

Період утримання потерпілих складав від трьох тижнів до більше 2 місяців. 

"Охріменко обіймав посаду тимчасового виконувача обовʼязків начальника цього "слідчого ізолятора" - начальника арештного дому Управління виконання покарань "Міністерства внутрішніх справ Луганської народної республіки", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що окупанти утримують паралізованих українських військовополонених у колонії №38 у Довжанську на Луганщині.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті